(yhteyshenkilöt merkitty opintojen kuvauksen perään.)
Ergonomian ja työhyvinvoinnin opinnoissa perehdytään ergonomian ja työhyvinvoinnin kehittämisen perusteisiin. Opinnot toteutetaan työpaikalla, jossa tehdään henkilöstölle työhyvinvointiselvitys. Opinnot soveltuvat omasta ja työyhteisön hyvinvoinnista kiinnostuneille; mm. työsuojelu- ja työhyvinvointitoimijat, lähiesimiehet ja työterveyshuolloissa toimivat henkilöt. (Jonna Issakainen, Merja Mäkitalo)
Farmasian opinnoissa tutustutaan farmaseuttiseen kemiaan, lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen vaikuttaviin tekijöihin sekä lääkkeisiin terveydenhuollon ja yhteiskunnan näkökulmasta. Opinnot soveltuvat urakehityksensä eri vaiheissa oleville terveydenhuollon ammattilaisille, omaa ammatillista osaamistaan kehittäville ja/tai päivittäville, opiskelijoille sekä muuten aiheesta kiinnostuneille. (Helka Pukarinen, Riitta Sutinen)
Gerontologian opinnoissa johdatetaan realistisen ja kriittisen, tutkittuun tietoon perustuvan näkemyksen omaksumiseen vanhuudesta, ikääntymisestä ja näiden suhteesta terveyteen, sairauteen sekä yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin. Opinnot vahvistavat käytännön vanhustyössä toimivien tietoutta ja laajentavat hallinto- ja suunnittelutehtävissä työskentelevien näkökulmia ikääntymisestä laaja-alaisena ilmiönä. (Helena Karisto-Lautanen, Minna Saharinen)
Hoitotieteen aineopinnoissa opiskelijat perehtyvät hoitotieteen teoreettiseen perustaan sekä yksilö- ja yhteisötason terveyden edistämiseen, eettiseen toimintaan ja potilasturvallisuuteen. Opiskelijat saavat valmiuksia hankkia, arvioida ja hyödyntää kriittisesti hoitotieteellistä näyttöön perustuvaa tietoa. (Tuula Tanskanen, Maria Mukkala)
Hoitotyön johtamisen opinnoissa kehitetään johtamisvalmiuksian uudistuvan terveyspalvelujärjestelmän tarpeisiin sekä potilasturvallista, -keskeistä ja väestön terveyttä edistävää vaikuttavaa hoitotyötä erilaisissa terveydenhuollon konteksteissa. Opinnoissa saadaan valmiuksia ihmisten, talouden ja muutoksen johtamiseen eri näkökulmista. (Tuula Tanskanen, Maria Mukkala)
Ihmisen biologia (IBI) on nykyaikainen verkko-opintokokonaisuus (25 op), jossa perehdytään solujen rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisen elinjärjestelmiin monipuolisesti. Ihmisen rakenteen ja toiminnan opiskelu havainnollistavan oppimateriaalin avulla ja monipuolisin opetusmenetelmin on mielenkiintoista. Opinnot ovat osa biolääketieteen, farmasian ja kliinisen ravitsemustieteen- sekä terveyden edistämisen tutkintoja, joten opinnot sopivat hyvin mm. ko. opintoihin valmentaviksi opinnoiksi. (Pia Koponen, Merja Mäkitalo)
Kansanterveystiede tarkastelee väestön terveyden edistämiseen ja ylläpitoon vaikuttavia tekijöitä sekä toimenpiteitä, jotka liittyvät sairauksien ehkäisyyn ja parantamiseen. (Jonna Issakainen, Minna Saharinen)
Lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin opintojen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja tietoa lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Opinnot antaa valmiuksia kohdata nyky-yhteiskunnan ja tämän päivän haasteita lasten ja nuorten moninaisella tehtäväkentällä. Opinnot soveltuvat lasten ja nuorten vanhemmille ja isovanhemmille sekä terveys-, sosiaali-, kasvatus- ja nuorisotyötä tekeville henkilöille. (Tuula Tanskanen, Riitta Sutinen)
Preventiivisen hoitotieteen yhteisö- ja perhehoitotyön opinnoissa opiskelijat kehittävät asiantuntijuuttaan näyttöön perustuvassa terveyden edistämisessä ja sen työmenetelmien sekä toimintamallien uudistamisessa yhteisö- ja perhehoitotyön näkökulmasta. Opintoja voidaan hyödyntää terveyttä ja hyvinvointia edistävässä toiminnassa sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimintaympäristöissä. (Tuula Tanskanen, Maria Mukkala)
Ravitsemustiede selvittää ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä hyvinvoinnin osatekijänä. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden täydentää ammatillista osaamista ja asiantuntijuutta työelämässä ja sopivat mm. opettajille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, liikunnan ja urheilun parissa toimiville, ruokapalvelualalla ja elintarviketeollisuudessa toimiville, alan opiskelijoille, opintoihin tähtääville ja sivuaineeksi/osaksi tutkintoa. (Helena Karisto-Lautanen, Maria Mukkala)
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon opinnoissa perehdytään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään, sen tiedonhallintaan ja johtamiseen, tiedonhallinnan keskeisiin teorioihin ja menetelmiin, tietosuojaan ja turvaan sekä niiden soveltamiseen käytännössä. Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan tiedonhallinnan asiantuntijoita, joilla on alan sisällön tuntemusta ja tietoteknistä osaamista. (Pia Koponen, Kukka-Maaria Kokkonen)
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opinnot on tarkoitettu niille, joita kiinnostaa johtaminen sosiaali- ja terveysalalla. Opinnot painottuvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä kokonaisuuteen, taustateorioihin ja ohjaukseen sekä niiden merkitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamisessa, organisoinnissa ja päätöksenteossa. Opinnoista saa valmiuksia toimia sosiaali- ja terveysalalla johto-, asiantuntija- ja suunnittelutehtävissä. (Pia Koponen, Mari Berg)
Terveysliikunnan opinnoissa opiskelija saa valmiuksia tarkastella liikunnan, fyysisen kunnon, ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä sekä liikunnan käyttömahdollisuuksia sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Opinnot soveltuvat mm. liikunnanohjaajille ja – opettajille sekä muille liikunnan ammattihenkilöille, terveydenhuollon eri tehtävissä työskenteleville, terveyden edistämistyötä tekeville, urheiluvalmentajille. (Laura Al-Azzawi, Maria Mukkala, Minna Saharinen)
Terveystaloustieteen opinnot tutustuttavat alan keskeisten elementtien kuten tehokkuuden, tuottavuuden, oikeudenmukaisuuden ja taloudellisen organisoinnin kysymyksiin sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä palvelujärjestelmän toimintaan kokonaisuutena. Opinnot soveltuvat niin sosiaali- ja terveysalalla jo toimiville asiantuntijoille ja alasta kiinnostuneille. (Pia Koponen, Mari Berg)
Terveyden edistämisen ja terveystiedon opinnot soveltuvat sosiaali- ja terveyspalveluissa, opetustyössä sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville, sivuaineopinnoiksi terveystieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijoille. Terveyden edistäminen ja terveystieto perus- ja aineopinnot (60 op) antavat opettajille terveystiedon aineenhallinnan opettajakelpoisuuden. (Jonna Issakainen, Heidi Nieminen)
Urheiluravitsemuksen opinnoissa perehdytään mm. eri lajien asettamiin ravitsemusfysiologisiin vaatimuksiin ja suorituskyvyn, palautumisen ja kehittymisen optimointiin, urheiluravitsemukseen eri ikäryhmissä, urheilijan syömiseen liittyviin ongelmiin sekä urheilijan psyykkiseen hyvinvointiin ja sen tukemiseen. Opinnot soveltuvat kaikille työn, harrastusten tai oman mielenkiinnon vuoksi urheilun ja ravitsemuksen parissa toimiville, mm. valmentajille, ohjaajille ja urheilijoille sekä kaikille ravitsemuksesta, terveydestä ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. (Helena Karisto-Lautanen, Marja-Liisa Niemi)
Opetustarjonta
Tutustu tarkemmin opetustarjontaan jatkuvan oppimisen koulutushaussa tai Opintopolussa.
Tutustu myös monipuolisiin ja työelämälähtöisiin täydennyskoulutuksiimme mm. lääkealalla sekä sosiaali- ja terveysalalla
Tutustu avoimen yliopiston opintomaksuihin.
Neuvonta ja ohjaus
















Jatkuva oppiminen sosiaalisessa mediassa
Tutustu Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen ajankohtaisiin virtauksiin ja alkaviin koulutuksiimme sosiaalisen median kanavissamme. Seuraa meitä Facebookissa, Twitterissa, LinkedInissä ja YouTubessa, osallistu keskusteluun ja kehitä kanssamme tulevaisuuden oppimista!