Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Suojakypärä ja heinää

Yritysvastuuoikeuden yhdistys edistää keskustelua vastuullisesta yritystoiminnasta

Ilmastonmuutos, biodiversiteettikato, työntekijöiden oikeudet monimutkaisissa tuotantoketjuissa – vastuullisen yritystoiminnan tarve on suurempi kuin koskaan aiemmin. Vastuullisen yritystoiminnan määritelmät kuitenkin hakevat vielä oikeudellista muotoaan. Koska keskustelu aiheesta on ollut toistaiseksi Suomessa vielä vähäistä, joukko vastuullisuudesta kiinnostuneita lakimiehiä perusti syksyllä Suomeen Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen.

– Yhdistyksen tarkoituksena on tuoda yhteen yhteiskunnallisia toimijoita ja fasilitoida yritysvastuukeskustelua eteenpäin monenlaisista eri teemoista. Marraskuussa yhdistys saatiin myös yhdistysrekisteriin, joten toiminta voi alkaa toden teolla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Juho Saloranta.

Yritysvastuuoikeus on nouseva oikeudenala, jonka kehitys perustuu viimeisten vuosien aikana tapahtuneeseen oikeudelliseen kehitykseen. Vapaaehtoisten yritysvastuun soft law -instrumenttien rinnalle on nousemassa sitovaa oikeudellista sääntelyä etenkin monissa Länsi-Euroopan maissa.

– Lisäksi Euroopan unionissa komissio on koronapandemian myötä aloittanut keskustelun EU-tasoisesta yritysvastuulaista, jonka myötä yritysten tulee kartoittaa toimintansa kannalta keskeiset ihmisoikeus- ja ympäristöhaasteet sekä toimia näiden kielteisten vaikutusten ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Yritysvastuuoikeuden yhdistys järjestää tämän ja ensi vuoden aikana monia keskustelutilaisuuksia erilaisista yritysvastuun aihekokonaisuuksista. Lisätietoja yhdistyksestä, jäsenyydestä ja tulevista tapahtumista löytyy osoitteesta www.yritysvastuuoikeus.fi

Lisätietoja: Juho Saloranta, puh. 041 548 5769, jupe(at)student.uef.fi