Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kokous.

Wanted: uudenlaisen työelämän osaajat

Maailma, ja sen mukana työelämäkin, muuttuu vauhdilla. Kukaan ei osaa tarkkaan määritellä, millaisessa maailmassa työskentelemme vaikkapa 10 vuoden kuluttua, ja mitä taitoja töissä silloin vaaditaan. Uusia osaajia koulutettaessa onkin oltava ajan hermolla – ja mielellään vähän edelläkin.

  • Teksti Nina Venhe | Kuvat Raija, Törrönen, Varpu Heiskanen ja Mostphotos

Yllättävät ja rohkeat osaamisyhdistelmät ovat varma keino varautua tulevaisuuteen.

Tapio Määttä

Akateeminen rehtori

Markku Hauta-Kasari.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on jatkuvasti meneillään useita tutkimushankkeita, jotka tuottavat tietoa yritysmaailmasta. Tietoa jalostetaan edelleen opinnäytetöissä sekä tieteellisissä artikkeleissa.

– Lisäksi järjestämme koulutuksia ja seminaareja, joissa opiskelijoillamme on mahdollisuus tavata yritysten edustajia sekä kuulla, mitä IT- ja digityö ovat käytännössä ja millaisia työkaluja heidän olisi hyvä hallita.

Keinonen Tuula henkilökuvassa.

 – Tiimityöskentelymallin opiskelijamme omaksuvat, kun eri koulutusten opettajat opettavat yhdessä. Opettajaksi valmistuvat opiskelevat osin myös sekaryhmissä, ja opetusharjoittelussa tehdään yhteistyötä, luettelee soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston johtaja, professori Tuula Keinonen.

Opiskelijoita kannustetaan myös osallistumaan erilaisiin projekteihin, joissa etsitään ratkaisuja todellisiin työelämästä nouseviin pedagogisiin kysymyksiin.

Sari Karhapää.

– Niinpä kauppatieteiden alumnit ja yritysten edustajat vierailevat luennoilla ja jakavat ajankohtaista tietoa liiketoiminnasta. Opiskelijat tekevät myös yritysvierailuja.

Läheinen työelämäyhteistyö näkyy myös opiskelijoiden kurssisisältöinä.

– Yrityksille voidaan tehdä projektityönä markkinointisuunnitelma tai myydä yrityksen tuotteita uusille markkinoille. Saamme yrityksistä myös opinnäytetöiden aiheita.

Terhi Saaranen.

Opetusryhmään kuuluu opettajia hoitotieteen lisäksi farmasialta, lääketieteen laitokselta, yhteiskuntatieteiden laitokselta sekä Savonia- ja Karelia-ammattikorkeakouluista ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

– Suursimulaatio-opetus perustuu draaman keinoin tuotettuun ja näyteltyyn simulointiin. Opiskelijat eivät itse osallistu simulaation tekemiseen, vaan sen toteuttavat näyttelijät sekä eri alan ammattilaiset.

Töpaikkailmoitus. Haetaan tulevaisuuden työntekijää, joka on yhteistyökykyinen, tiimityöskentelijä, digiosaaja, monialainen, joustava, muutokselle avoin, itsensä johtaja, yritysmyönteinen, itsenäinen ja asiakaslähtöinen.