Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Liikenteen ja lämpövoimalan kaasupäästöt pakkaspäivänä

Vaihtoehto itsekkäälle ihmiselle – Vuoden tiedeartikkelin kirjoittajat kertovat, miten ilmastonmuutoksen valloilleen pääsy estetään

Ilmastoahdistus syvenee, mutta Aikuiskasvatus-tiedelehden vuoden 2018 tiedeartikkelista palkitut tutkijat Arto O. Salonen ja Maria Joutsenvirta eivät luovuta.

– Tulevaisuutta voidaan tehdä, jos on toimintatahtoa. Halusimme haastaa itsemme tunnistamaan ennakkoluulottomasti niitä arvoja, ja arvoista seuraavia tekoja, joiden varaan hyvä tulevaisuus rakentuu, Salonen sanoo.

Artikkelissaan ”Vauraus ja sivistys yltäkylläisyyden ajan jälkeen” kirjoittajat näyttävät, miten hyvä tulevaisuus tehdään todeksi. Eletään vuotta 2050.

Siihen mennessä yhteiskuntien on määrä olla hiilidioksineutraaleja. Salonen ja Joutsenvirta uskovat, että pohjoismaiset hyvinvointiyhteiskunnat voivat olla suunnannäyttäjiä globaalissa kestävyyshaasteessa.

– On tärkeä yhdistää sivistyksen, kasvatuksen ja talouden näkökulmat, kun laajennetaan ymmärrystä siitä, mitä edistys pohjimmiltaan tarkoittaa Suomen kaltaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle, Joutsenvirta sanoo.

Artikkelillaan kaksikko viitoittaa tietä edistykselle, joka karttaa kapeita taloudellisia määritelmiä ja avaa kokonaisvaltaisen näkymän hyvän elämän tavoittelulle.

Kansalaiset ja poliitikot tulevaisuusdialogiin

Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessorina toimiva Arto O. Salonen osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Siihen on syynsä.

– Olemme viimeinen sukupolvi, joka voi itse itseään kiihdyttävän ilmastonmuutoksen valloilleen pääsyn vielä estää. Hyvän jatkumisen turvaaminen motivoi joka päivä etsimään ratkaisuja, hän perustelee.

Tutkijat haastavatkin niin kansalaiset kuin poliitikot tulevaisuusdialogiin.

– Vastakkainasetteluihin ja väittelyyn perustuva keskustelu lamaannuttaa ja lisää ahdistusta. Yhteiskunnassa tarvitaan enemmän kuunteluun perustuvia kollektiivisia tiloja asioiden käsittelylle. On hyvä, että dialogista keskustelukulttuuria vahvistetaan”, Maria Joutsenvirta sanoo.

Tärkeä ja humaani tiedeteksti

Aikuiskasvatuksen toimituskunta kiittää kirjoittajia siitä, että he luovat kuvan yhteiskunnasta, jossa yksilö pystyy liittämään oman elämänsä johonkin itseä suurempaan.

– Kirjoittajat hakevat vaihtoehtoa itsekkäälle, vain omaa aineellista hyötyään maksimoivalle homo economicukselle.  

Raati pitää artikkelia aiheeltaan tärkeänä, humaanisti kirjoitettuna ja tieteellisesti vakuuttavana. Se kantaa mukanaan vakuuttavaa filosofista pohdintaa.

Vuoden 2018 tiedeartikkeli palkittiin 15. helmikuuta Helsingissä. Tunnustus on jaettu vuodesta 2000, jolloin sen sai Reijo Miettinen.

Aikuiskasvatus-tiedelehti on kaikille avoin verkkojulkaisu, jonka artikkelit ovat tutkijoiden vertaisarvioimia, Kansanvalistusseuran ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran kustantama.

Lisätiedot

toimituspäällikkö Terhi Kouvo, 0400 396 437, terhi.kouvo (a) kvs.fi
apulaisprofessori Arto O. Salonen, arto.o.salonen (a) helsinki.fi

Kansanvalistusseuran tiedote 15.02.2019