Yleislääketieteen erikoistumiskoulutuksen loppuvaiheessa oleville lääkäreille on Itä-Suomen yhteistyöalueella aloitettu uusi systeemiajatteluun painottuva koulutus. Lähes kaksivuotiseen koulutukseen osallistuu kolmekymmentä lääkäriä.
Itä-Suomen yhteistyö- eli YTA-alueeseen kuuluvat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet. Syvyyttä yleislääkärin työhön systeemiajattelun avulla -koulutuksessa (SYTY) on osallistujia ja kouluttajia kaikilta YTA-alueen hyvinvointialueilta. Itä-Suomen yliopistossa koulutuksesta vastaa yleislääketieteen oppiaine.
Systeemiajattelun avulla pyritään hahmottamaan kokonaisuuksien ja niiden osasten vaikutuksia toisiinsa. Koulutus tarjoaa erikoislääkäreille työkaluja potilaiden pärjäämisen tukemiseen heidän omassa elinympäristössään ja potilaan rinnalla kulkemiseen. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa monialaisen verkoston hyödyntämistä potilaiden hoidon tukena. – Koulutuksessa käydään läpi myös lääkärin oman taustan merkitystä työlle ja työssä jaksamiselle ja näin vahvistamaan työn mielekkyyttä. Näköalan laajentuessa hoidon jatkuvuuden ja pitkien potilas-lääkärisuhteiden merkitys niin potilaalle kuin lääkärillekin vahvistuu, kertoo koulutusylilääkäri Nina Tusa Pohjois-Savon hyvinvointialueelta ja Itä-Suomen yliopistosta.
Lähes kaksivuotinen prosessi myös verkostoi ammattilaisia
Koulutukseen sisältyy sekä kaikkien osallistujien yhteisiä lähitapaamisia että hyvinvointialueittain toteutettuja pienryhmätapaamisia eri teemoista. Koulutuksessa käydään läpi koko elämänkaari syntymästä kuolemaan ja perehdytään tarkemmin muun muassa seksuaalisuuteen, neurokehityksellisiin häiriöihin, mielialaongelmiin, kipuun, päihdehäiriöihin ja psykosomatiikkaan. Eri ilmiöitä, kuten väkivaltaa, pohditaan myös yhteiskunnallisina ilmiöinä. Vuorovaikutustaidot ja potilaan kunnioittava kohtaaminen kulkevat teemana läpi koko koulutuksen.
– Tavoitteena on myös YTA-alueen yleislääkärien verkostoituminen sekä alueellisiin erityistyöntekijöihin ja hoitoketjuihin tutustuminen, mikä helpottaa yhteistyötä ja toivottavasti myös sitouttaa lääkäreitä alueelle erikoistumisen jälkeen. Meillä on Itä-Suomessa vahvaa osaamista perusterveydenhuollossa ja haluamme pitää kiinni lääkäreistämme ja vahvistaa heidän erikoislääkärin identiteettiään.
Kouluttajat syventyivät systeemiajatteluun vuoden ajan omassa koulutuksessaan
– Ennen koulutuksen alkua koulutimme jokaiselta hyvinvointialueelta kaksi yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajaa systeemiajatteluun yhteistyössä Sisä-Suomen YTAn kanssa. Olen valtavan ylpeä näistä pioneerikollegoista, jotka lähtivät kanssani rakentamaan tätä uutta prosessia, Tusa toteaa.
Tiimijohtajalääkäri Jukka Tiihonen Lapinlahden terveyskeskuksesta lähti kouluttajaksi, koska häntä kiinnostaa inhimillinen kasvu ja kehitys ihmisenä ja lääkärinä. – Uskon että ajattelun laajentaminen, itsetuntemuksen kehittäminen ja systeemiajattelu voivat avata väyliä potilaiden parempaan ymmärtämiseen, lisätä keinoja heidän auttamisekseen, auttaa työssä kuormittumisen säätelyssä ja kokea yleislääkärin työssä suurempaa merkityksellisyyttä. Prosessissa olen kehittynyt kouluttajalääkärinä ja saanut uskoa itseeni sekä tavannut upeita uusia kouluttajalääkärikollegoita sekä kurssille osallistuvia erikoistuvia kollegoita.
Kouluttajiin lukeutuvat myös Pohjois-Savon alueellinen koulutusylilääkäri Tiiu Kukkasjärvi Siilinjärven terveyskeskuksesta sekä Savonlinnan alueen ylilääkäri Eeva Björkstedt Eloisasta.
Kukkasjärvi kertoo, että nuorempien kollegoiden kouluttaminen on sydäntä lähellä. –Systeemiajattelu ja perhelähtöinen näkökulma ja työskentely ovat oleellisia myös kliinisessä työssäni kouluterveydenhuollossa ja lastenneuvolassa ja näin ollen saan tästä näkökulmia myös omaan työhöni.
– On aina hienoa saada seurata nuorten lääkäreiden kehittymistä taitaviksi ja ymmärtäviksi yleislääkäreiksi ja parasta ovat olleet ne hienot keskustelut, joihin pitkien koulutustaipaleiden aikana on päästy, lisää Björkstedt.
Kouluttajina toimivat lisäksi yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajat Katri Räsänen ja Outi Höhn Siun Sotesta ja Hanna Vehniäinen ja Tanja Laitinen Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Koulutusprosessia on ollut rakentamassa myös psykiatrian kliininen opettaja Maarit Pakarinen.
Monipuolinen koulutus houkutteli erikoistuvia
Erikoistuvat lääkärit Emmiina Laanisen Nurmeksen terveysasemalta, Viktor Reinikaisen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta ja Hanna Vehmaksen Vaajakoskelta, Sampoharjun terveysasemalta houkutteli mukaan laaja-alainen ja monipuolinen koulutuksen sisältö.
Reinikainen kertoo kiinnostuneensa systeemiajattelusta ja sen tuomista mahdollisuuksista yleislääkärin työhön. Hän on myös huomannut käyttäneensä systeemiajattelua työssään tietämättä siitä vielä syvemmin ennen koulutusta.
Vehmas odottaa koulutukselta myös pintaa syvempää otetta työhön. Koulutus on hänen mukaansa jo alkumetreillä syventänyt esimerkiksi perhelääkärinäkökulmaa.
Laaninen toivoo koulutuksen tuovan myös syvempää itsetuntemusta lääkärinä työskentelyyn. Koulutuksessa on ollut hänen mukaansa ilahduttavaa kuulla myös toisten lääkärien tarinoita.
Erikoislääkäriksi lähes kymmenen vuotta sitten valmistunut Kirsi Räsänen Siun Soten Kontiolahden terveysasemalta pohtii kokemuksen antaneen valmiuksia omaksua systeemiajattelua. –Toivon, että koulutuksen myötä osaan jatkossa työssäni ottaa paremmin huomioon potilaan lähiyhteisön, hänen sukutaustansa ja muutenkin katsoa potilastyötä systeemiajattelun kautta.
Hän kertoo oppineensa jo paljon uutta esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista ja haastavien potilaiden kohtaamisesta.
Yleislääkäriydelle vahva suositus
Erikoistuva lääkäri Jukka Siimes Mikkelin hyvinvointiasemalta ja erikoistumisen loppuvaiheessa oleva Sanna Ranta-Pere Pohjois-Savon hyvinvointialueen Koillisesta tiimistä Kuopion pääterveysasemalta ovat uuden koulutuksen lisäksi tyytyväisiä yleislääketieteen erikoisalaan ylipäätään.
– Yleislääkärin työssä parasta on sen laaja ja vaihteleva työnkuva, jota voi pitkälti muokata omien kiinnostuksen kohteiden ja vahvuuksien mukaan. Näin työ joustaa erilaisiin elämäntilanteisiin ja niiden muutoksiin. Vahva suositus, Siimes sanoo.
– Työ ei ole ikinä tylsää, Ranta-Pere lisää.
Lisätietoja:
Koulutusylilääkäri, Nina Tusa, Itä-Suomen yleislääketieteen YTA-keskus, [email protected]