Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Nuori nainen istuu ulkona, työskentelee kannettavan tietokoneen kanssa.

Uusi ICT-alan kansainvälinen koulutusohjelma vastaa ohjelmisto-osaajien tarpeeseen

Ensimmäinen opiskelijahaku englanninkieliseen Bachelor's Degree Programme in Information Technology -koulutukseen alkaa tammikuussa 2023.

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyy uusi englanninkielinen ICT-alan koulutusohjelma ensi vuonna. Bachelor's Degree Programme in Information Technology -kandidaattiohjelman opiskelijahaku alkaa tammikuussa 2023, ja ensimmäiset 40 ohjelmaan valittua opiskelijaa aloittavat opintonsa Joensuun kampuksella syksyllä 2023.

Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos on kouluttanut ICT-alan osaajia kansainvälisissä maisteriohjelmissa jo vuosia. Uusi kandidaattitason koulutusohjelma vastaa osaltaan ohjelmisto-osaajien globaaliin kysyntään.

– Uuden koulutusohjelman tarve lähtee ohjelmistoteollisuuden tarpeista. Suomessa ja koko maailmassa on valtava pula ohjelmisto-osaajista. Tarvitsemme kansainvälisiä opiskelijoita ICT-alan lisääntyviin työpaikkoihin yrityksissä ja koulutuspaikkoihin kaikissa suomalaisissa yliopistoissa. Itä-Suomen yliopistossa meillä on kokemusta ICT-alan kansainvälisestä maisteriohjelmasta jo yli 20 vuoden ajalta. Uusi kandidaattiohjelma on meille luonnollinen askel, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja, professori Markku Tukiainen.

Laitoksen koulutusohjelmissa on opiskelijoita kaikkiaan noin neljästäkymmenestä maasta. Englanti on luonteva työkieli henkilöstön ja opiskelijoiden keskuudessa. Myös suomenkielisissä koulutusohjelmissa opiskelijat ovat toivoneet opetusta englanniksi.

– Tietojenkäsittelytieteen ala on globaali. Suomalaisissakin ICT-alan yrityksissä työskentelykieli alkaa olla englanti. Kun työkieli on englanti, integroituminen yhteisöön on helpompaa kansainvälisille osaajille, Tukiainen painottaa.

Uutta koulutusta voi kokeilla verkossa

Uuden kandidaattiohjelman opiskelijavalintaan tuo haasteensa se, että tutkinnot ovat hyvin erilaisia eri maissa. Sen vuoksi koulutusohjelmaan on sisällytetty kurssi, joka mahdollistaa opintojen soveltuvuuden kokeilemisen verkon kautta. Kurssi on maksuton hakijoille, ja valituille opiskelijoille kurssi luetaan osaksi kandidaattiopintoja. Hakijoille tehdään lisäksi videohaastatteluita.

Uuden koulutusohjelman lukuvuosimaksu on EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille 10000 euroa, johon on mahdollista saada 70 prosentin stipendi. Tämän lisäksi early bird -edun kanssa lukuvuosimaksu voi olla noin 2600 euroa.

Bachelor's Degree Programme in Information Technology -ohjelmaan valitut ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa Joensuun kampuksella syksyllä 2023. Koulutusohjelman seuraavan hakukierroksen opiskelijoiden on tarkoitus opiskella vastaavasti Kuopion kampuksella. Näin kansainvälinen koulutus jakaantuu tietojenkäsittelytieteen laitoksella molemmille yliopiston kampuksille.

Itä-Suomen yliopisto tekee koulutusohjelmassa yhteistyötä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa Joensuussa. Kareliassa alkaa englanninkielinen ICT-insinöörikoulutus syksyllä 2023, mikä mahdollistaa opetusresurssien jakamisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kesken.

Valtaosa valmistuneista työllistyy Suomeen ja Eurooppaan

Uusi kandidaattiohjelma voi toimia reittinä maisteriopintoihin. Itä-Suomen yliopiston englanninkielinen maisteriohjelma Master’s Programme in Information Technology (IMPIT) on yksi suosituimpia hakukohteita kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa.

– Maisteriohjelmalla on hyvä maine pitkän toiminnan vuoksi, ja maine on levinnyt kansainvälisesti. Maailmalla tiedetään, että Itä-Suomen yliopistossa saa hyvää opetusta ja koulutuksen kautta työllistyy. Suomalainen maisterintutkinto on kaikkineen hyvä meriitti ulkomailla, Tukiainen sanoo.

IMPIT-maisteriohjelmasta valmistuneet opiskelijat ovat parasta mainosta kandidaattiohjelmallekin. Alumnit vievät aktiivisesti viestiä uudesta koulutusmahdollisuudesta kotimaihinsa.

– Maisteriohjelmasta valmistuneiden opiskelijoiden palaute on ollut 90-prosenttisesti myönteistä. Yli puolet heistä on jäänyt töihin Suomeen ja myös Joensuun seudulle. Tämä on meille erittäin tärkeää. Joensuun alueen ICT-yritykset ottavat mielellään kansainvälisiä opiskelijoita harjoitteluun, ja useat ovat vaihtaneet työkielenkin englanniksi, Tukiainen jatkaa.

Tutustu Bachelor's Degree Programme in Information Technology -koulutusohjelmaan verkkosivuilla.

Lisätietoja