Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kuvassa pitchaamassa Tero Puustinen (Corflux) ja Joonas Ruuskanen (Urban Biochar Filter). Tuomarina keskellä Pontus Stråhlman, Voima Ventures.

Kuvassa pitchaamassa Tero Puustinen (Corflux) ja Joonas Ruuskanen (Urban Biochar Filter). Tuomarina keskellä Pontus Stråhlman, Voima Ventures.

Urban Biochar Filter kolmannelle sijalle Tahko Ski Lift Pitch -kilpailussa

Startup-yrityksille suunnattuun Tahko Ski Lift Pitch -pitchauskilpailuun osallistui yhteensä yhdeksän UEF-taustaista startup-yritystä eri tieteenaloilta.

Tahko Ski Lift Pitch -pitchauskilpailu järjestettiin kuudennen kerran Kuopion Tahkolla 12.-13. huhtikuuta. Startup-yrityksille suunnattuun kilpailuun osallistui yhdeksän Itä-Suomen yliopiston osaamiseen pohjautuvaa startup-yritystä. Parhaiten yliopiston osallistujista pitchauskilpailussa sijoittui hulevesien puhdistamiseen ja monitorointiin keskittyvä Urban Biochar Filter.

Urban Biochar Filterin taustalla on Itä-Suomen yliopiston SIB Labsin pitkäaikainen biohiilitutkimus. Siitä on jalostunut hulevesien puhdistukseen innovaatio, jonka toimivuus on jo todettu tutkimuksissa. Kilpailun tuomaristo kiitteli projektin kaupallistamisen asiantuntijaa Joonas Ruuskasta loistavasta pitchistä niin hiihtohississä kuin tapahtumalavalla Tahkovuoren huipulla. Urban Biochar Filterin markkinat ovat huomattavat, sillä nopean kaupungistumisen seurauksena hulevedet lisääntyvät, niiden puhtaus heikkenee ja samalla hulevedet vähentävät puhtaan veden määrää ja ovat riski luonnolle.

Tänä vuonna pitchauskilpailussa oli mukana yli 40 startup-yritystä, joissa korostui vahva tutkimuslähtöisten R2B-tiimien edustus. Tahkovuoren huipulla järjestettyyn semifinaaliin eteni kaksikymmentä startup-yritystä, jotka pääsivät pitchaamaan liikeideaansa enkelisijoittajille hiihtohississä.

Kilpailun voitti virolaistaustainen RedoxNRG. Yrityksen liikeideana on uusiutuvan energian innovaatio, joka tukee kestävää energiatuotantoa. Toiseksi kisassa sijoittui Hiil, jonka liikeideana on kierrättää jäte- ja hukkapuuta pintahiillytysmenetelmän avulla.

Ennätysmäärä UEF-taustaisia startup-yrityksiä kisassa

Itä-Suomen yliopisto on ollut mukana Tahko Ski Lift -pitchissa kumppanina vuodesta 2016, kun tapahtuma järjestettiin Tahkon rinteillä ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna UEF-taustaisia startupeja oli mukana ennätysmäärä, yhdeksän yritystä.

Kisaan osallistuivat yhä turvallisempaan ja laadukkaampaan kirurgiaan keskittyvä ER4Surgery, kylmäröntgenteknologiaa kehittävä ColdXRay, jääkiekkomaalivahtien lonkkaongelmia ennaltaehkäisevä Butterfly Brick, mehiläisten superruokaa valmistava Wonderbee, aortan repeämisen riskiä arvioiva CorFlux, hulevesien puhdistamiseen ja monitorointiin keskittyvä Urban Biochar Filter, parempaan sisäilmaan sähkö- ja päästövapaita ratkaisuja kehittävä Nanoscale, suomen kielen opetustyökalua kehittävä Finnish Companion ja digitaalista terapiasovellusta kehittävä EEVA.

Semifinaalivaiheessa kilpailun tuomaristo ja sijoittajat päättivät palkita jo ennen hiihtohisseihin nousua Finnish Companionin. Sijoittajat kiittelivät yrityksen ajankohtaisuutta ja sitä, kuinka se tukee osaltaan työperäistä maahanmuuttoa ja helpottaa ulkomaisten osaajien integroitumista Suomeen. Myös kymmenen parhaan joukkoon päässyt ColdXRay sai rahoituksen sijoittajilta, vaikka ei edennytkään finaalin viimeiseen vaiheeseen.

Menestystä Itä-Suomen yliopistoon tuli myös Student Trackista, kun teknillisen fysiikan tohtoriopiskelija Petri Kuusela voitti tapahtuman betonin kuivumisen monitorointiin sähköistä kuvantamista hyödyntävällä ideallaan.

Tahko Ski Lift Pitch -tapahtuma kokosi Tahkovuorelle yhteensä noin 350 startup-yrittäjää, elinkeinoelämän päättäjää, sijoittajaa ja opiskelijaa.

Lähde: Kuopion alueen kauppakamari