Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pyöreitä tarroja lasiseinällä.

Tuore tutkimus avaa tuhatvuotisen korruption historiaa Venäjällä

Pyrkimys rakentaa Venäjästä länsimainen demokratia on epäonnistunut useasti. Professori Jukka Korpelan tuoreen tutkimusartikkelin perusteella Venäjällä lännestä poikkeavat perusrakenteet on valittu kaukana historiassa, jolloin uuden toimintatavan liimaaminen päälle ei onnistu, koska perinteinen järjestelmä on oman kulttuurin silmissä legitiimi ja toimiva. Tutkimus ilmestyi Idäntutkimus-lehdessä.

Korpela käy artikkelissaan näkemyksen tueksi aate- ja taloushistorian pitkiä rakenteita ja niiden kehitystä varhaiskeskiajalta nykyisyyteen. Siinä tarkastellaan erityisesti talousjärjestelmää, jonka tutkimus osoittaa yhä koostuvan valtion kansantalouden sijaan amebamaisista verkostoista, jotka puhkovat kaikki hallinnolliset, oikeudelliset ja valtiolliset rajat. Niiden kontrolloimiseen valtiollisen vallan lakeihin ja kansainväliseen oikeuteen tukeututuvat keinot eivät sovellu hyvin. Niillä ei myöskään ole kiinnostusta valtion hyvinvointiin, eikä niissä omaisuutta käsitellä länsimaisen oikeuden termein.

Lännessä totuus on matemaattisesti mitattava ja rationaalisesti selitettävä asia. Lännessä ajatellaan, että moniarvoinen, demokraattinen sekä läpinäkyvyyttä ja ihmisoikeuksia kunnioittava laillisuusyhteiskunta on absoluuttinen, historiasta ja kulttuurista irti oleva asia ja kaikkien tavoite. Historiatiede kuitenkin selittää myös moraaliset ja tiedolliset rakenteet ajasta ja paikasta riippuviksi. Sattumien summana länsimainen, maailman mitassa poikkeuksellinen arvomaailma syntyi vähitellen keskiajalta lähtien ja levisi läntisen talouden myötä ja alkoi dominoida viimeisen vuosisadan aikana.

– Valtaa ja oikeudenmukaisuutta voidaan kuitenkin toteuttaa myös yksilöitä syrjivissä, mystiikkaa ja salakähmäisyyttä suosivissa klaaniverkostoissa. Ne myös tarjoavat suuret näköalat rikkauksiin. Venäjän yhteiskunta näyttää länsimaista käsin korruptoituneelta, irrationaalilta, rosvoklaanien hallitsemalta ja ihmisoikeuksia loukkaavalta.

Idäntutkimus on ainoa Suomessa ilmestyvä Venäjän ja itäisen Euroopan kysymyksiä käsittelevä tieteellinen aikakausjulkaisu.

Tutkimusartikkeli:

Jukka Korpela. Tuhatvuotinen korruptio ja Venäjä. Idäntutkimus vol 29 Nro 3 (2022). https://doi.org/10.33345/idantutkimus.114183

Lisätietoja:

Professori Jukka Korpela, puh. 050 372 8665, jukka.korpela(at)uef.fi

Avainsanat