Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Tohtorinhatun mittalaite.

Tohtorinhattu tehdään mittojen mukaan – kahta samanlaista ei ole

Kuopion kampuksella on tammikuun aikana mitattu tohtorien päitä. Tohtoripromootiossa promovoitavat nuoret tohtorit saavat oikeuden käyttää tohtorin arvon merkkejä, joihin kuuluu mittojen mukaan käsityönä valmistettu tohtorinhattu. Hatunvalmistajat E.R. Wahlman ja Melanders Hattfabrik järjestivät kampuksella perinteiseen tapaan mittauspäiviä tohtorinhattujen tilaajille.

– Tuntuu varmasti hienolta ja arvokkaalta saada oma tohtorinhattu päähän, totesi filosofian tohtori, yliopistonlehtori Virpi Jylhä Melanders Hattfabrikin mittauspisteellä.

Tulevalta promootiolta Jylhä odottaa paitsi juhlavia akateemisia perinteitä, myös iloisia kohtaamisia. – Ikimuistoisia hetkiä on varmasti luvassa. Omaltakin tieteenalaltani on monia viime vuosina väitelleitä tulossa promootioon, kertoi Jylhä, joka on itse väitellyt sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon alalta vuonna 2017.

Valmisteluihin osallistuvan tohtoritoimikunnan jäsenenä Jylhä on jo virittäytynyt promootion tunnelmiin.

– Promootiossa vihittävät kunniatohtorit antavat myös tärkeän leimansa tapahtumalle.

Tohtorinhattu pysyy sopivana

Jäykkä tohtorinhattu ei istu, ellei sitä tehdä mittojen mukaan. – Kahta samanlaista päätä ei ole. Toiselle tehty hattu harvoin sopii, vaikka päänympärys olisi sama, kertoivat Melanders Hattfabrikin Lea ja Christer Melander mittausten lomassa Kuopion kampuksella.

Melanderit saavat mitat muutamassa minuutissa talteen mittalaitteella, joka on patentoitu jo 1850-luvulla. Mittauksesta valmiin hatun toimitukseen kuluu muutama viikko. – Tänä vuonna useassa isossa yliopistossa on promootio, joten kiirettä pitää, Christer Melander kertoi.

Kuopiossakin mittauspisteen ovi kävi vilkkaasti. – Tohtorit ovat tyytyväisiä, kun mittaus hoituu omalla kampuksella.

Melanderit panivat merkille, että monilla tohtoreilla on nyt pitkät hiukset. Hattua ei kuitenkaan soviteta kampaukseen vaan kampaus hattuun. – Nutturakampaus toimii hyvin ja kun sen kiinnittää hiuslakalla, hiukset saa vielä pöyhittyä, vaikka hattu on ollut päässä koko promootiopäivän, Lea Melander vinkkasi.

Hänen mukaansa Savossa on perinteisesti mitattu kookkaimmat päät, tosin ei tällä kertaa. – Kyllä päät eroavat toisistaan eri puolilla Suomea. Meillä olisi tästä aineistoa ihan tutkittavaksi asti.

Christer Melanderin mukaan yksilölliset pään mitat eivät sen sijaan aikuisiällä juuri muutu. – Tohtorinhattu pysyy sopivana koko loppuelämän.

Promootio viiden vuoden välein

Tohtoripromootio järjestetään Itä-Suomen yliopiston molemmilla kampuksilla viiden vuoden välein. Kuopion promootioon voivat osallistua yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden, terveystieteiden tai yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta 29.2.2020 mennessä valmistuneet tohtorit. Myös aikaisemmin Kuopion yliopistosta valmistuneet tohtorit voivat osallistua.

Promootion verkkosivut ja ilmoittautuminen: https://www.uef.fi/fi/promootio

Lisätietoja:

Promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev, kirsi.bykachev (a) uef.fi, p. 050 3634819

Tohtorinhattua sovitetaan Kirsi Jylhälle.
Christer ja Lea Melander ottivat tohtorinhattua varten talteen Virpi Jylhän päänmitat.