Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tieteen päivien yleisöä Carelicum-keskuksessa Joensuussa 2019.

Tieteen päivät 2023 syventyy Alku-teemaan Joensuussa 18.8. ja Kuopiossa 26.8.

Suuren yleisön tiedetapahtuma tarjoaa tutkittua tietoa ja ajankohtaisia puheenvuoroja useilta tieteenaloilta.

Perinteikäs suuren yleisön tiedetapahtuma Tieteen päivät 2023 saapuu Joensuuhun perjantaina 18. elokuuta ja Kuopioon lauantaina 26. elokuuta.

Itä-Suomen yliopisto järjestää Joensuun tapahtuman Joen Yö -festivaalin yhteydessä Carelicum-keskuksessa (Koskikatu 5) sekä Kuopion tapahtuman Elonkorjuujuhlien yhteydessä Kuopion museon tiloissa (Museokatu 1) ja Kuopion torilla. Osa ohjelmasta on seurattavissa verkon välityksellä.

Joka toinen vuosi järjestettävä Tieteen päivät on laajasti tieteenaloja kokoava valtakunnallinen tapahtuma, jossa tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksestaan. Tänä vuonna Tieteen päivien ohjelmaa yhdistää Alku-teema. Erilaisia alkuja lähestytään useiden tieteenalojen näkökulmista, niin historiasta kuin tulevastakin.

Joensuun ja Kuopion Tieteen päivien ohjelma on kokonaisuudessaan verkko-osoitteessa www.uef.fi/tieteenpaivat2023. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tieteen päivien valtakunnalliset järjestäjätahot ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland.

Joensuun tapahtumassa näkökulmia historiaan, kulttuuriin ja luontoon

Joensuun Tieteen päivien ohjelmassa kuullaan muun muassa Suomen ja arktisten alueiden historiaan ja rajayhteisöjen tutkimukseen erikoistuneen professori Maria Lähteenmäen esitys suomalaisista pakolaisista ja heidän uudesta alustaan Neuvosto-Karjalassa. Yliopistotutkija Elina Hytönen-Ng kertoo itkuvirsistä siltana oman suvun historiaan sekä karjalaisuuden ja inkeriläisyyden merkityksestä.

Suhteestamme luontoon kerrotaan useista näkökulmista. Valon luonnetta ja sen tutkimusta avaa professori Jyrki Saarinen. Ihmisten erilaisista puusuhteista kertoo väitöskirjatutkija Kaisa K. Vainio. Yliopistonlehtori Sanna Lillbroända-Annala valottaa punkkien elämää, ja mitä suhtautumisemme punkkeihin kertoo ihmisistä.

Kuluttajaliiton projektityöntekijä Jaana Savolainen tarjoaa tietoiskun huijauksista: hän käy esimerkkien avulla läpi ajankohtaisia netti- ja puhelinhuijauksia, niiden tunnusmerkkejä ja neuvoja huijaustilanteisiin.

Joensuun tapahtuma päättyy opastettuun baarikierrokseen, jossa tutustutaan Joensuun ravintolahistoriaan. Baarikierroksen järjestää Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys.

Tieteen päivien yhteydessä järjestetään myös luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian tiedekasvatukseen keskittyneen Luma-keskuksen Helikopteri-työpaja. Tapahtumassa voi tutustua lisäksi Suomen ympäristökeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston kirjaston toimintaan.

Kuopion tapahtuman aiheina elämän alku, terveys, luonto ja ajan ilmiöt

Kuopion Tieteen päivien ohjelmassa Kuopion museossa mennään elämän alkuvaiheisiin evoluutio- ja lisääntymisbiologian professorin Jukka Kekäläisen esityksessä. Luennoilla syvennytään myös ihmisen terveyteen: aivoterveydestä kertovat professori Heikki Tanila ja tutkimusjohtaja Eino Solje, asuinympäristöstä immuniteetin tukena luennoi tutkija Aki Sinkkonen, sekä huonon unen ja sydänsairauksien yhteydestä puhuu yliopistotutkija Samu Kainulainen. Ikääntyneiden kaatumisten ehkäisystä liikunnan keinoin kertoo yliopistotutkija Toni Rikkonen.

Kuluttajaliiton juristi Kristel Pynnönen-Andersson tarjoaa tietoiskun huijauksista: hän käy esimerkkien avulla läpi ajankohtaisia netti- ja puhelinhuijauksia, niiden tunnusmerkkejä ja neuvoja huijaustilanteisiin.

Julkisen keskustelun armottomuus on herättänyt huolta niin journalistien ja asiantuntijoiden kuin suuren yleisön keskuudessa. Voiko julkiseen keskusteluun syntyä uusi alku, kysyy tietokirjailija ja tutkija Ari Saastamoinen esityksessään, joka johdattaa julkisen keskustelun varhaiseen historiaan ja tulevaisuuden näkymiin.

Kuopion museon ohjelman lisäksi Tieteen päivät tapahtuu Kuopion torilla, jossa Kysy tutkijalta -teltassa klo 10–16 saadaan tietoiskut tuotantoeläinten hyvinvoinnista, uusista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista, marjojen tuotannosta, metsien hoidosta muuttuvassa ilmastossa sekä bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksista.

Kuopion Tieteen päivien yhteydessä järjestetään lapsille farmasian laitoksen Nalleapteekki sekä luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian tiedekasvatukseen keskittyneen Luma-keskuksen Helikopteri-työpaja. Tapahtumassa voi tutustua lisäksi Itä-Suomen Biopankin ja Itä-Suomen yliopiston kirjaston toimintaan.

Lisätietoja