Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Mies pilkkoo kasviksia.

Terveyttä edistävä ruokavalio yhteydessä pienempään diabetesriskiin riskigeeneistä riippumatta

Terveyttä edistävä, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on yhteydessä parempiin verensokeriarvoihin ja pienempään esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen riskiin, osoittaa juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Tämä yhteys havaittiin myös henkilöillä, joilla oli suuri perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus, jota voidaan ehkäistä ja viivyttää terveyttä edistävillä elämäntavoilla, kuten ruokavaliolla ja liikunnalla. – Kysymysmerkkinä on kuitenkin ollut, hyötyvätkö kaikki terveyttä edistävästä ruokavaliosta yhtä paljon: sekä he, joilla on matala perinnöllinen riski, että he, joiden perinnöllinen riski on suuri, kertoo väitöskirjatutkija Ulla Tolonen.

Poikkileikkaustutkimuksessa selvitettiin yli 1500 keski-ikäisen ja iäkkään miehen ruoankäyttöä ja verensokeriarvoja. Miehet olivat laajemman Metabolic Syndrome in Men (METSIM) -tutkimushankkeen osallistujia. Ruoankäyttöä mitattiin frekvenssikyselyllä ja verensokeriarvoja kahden tunnin sokerirasituskokeella. Lisäksi tutkittavien geneettinen tyypin 2 diabeteksen riski pisteytettiin 76 riskigeenin perusteella. 

Ruoankäytön perusteella tunnistettiin erilaisia ruokavaliomalleja. Terveelliseksi nimetty malli sisälsi muun muassa kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa, siipikarjaa, perunaa, maustamatonta ja vähärasvaista jogurttia, vähärasvaista juustoa sekä täysjyväviljatuotteita kuten puuroa, pastaa ja riisiä. Tämä ruokavalio oli yhteydessä muun muassa matalampiin verensokeripitoisuuksiin sekä pienempään esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen riskiin. 

Tutkimuksessa selvitettiin myös perinnöllisen tyypin 2 diabeteksen riskin vaikutusta ruokavalion ja verensokeriaineenvaihdunnan yhteyksiin. Terveyttä edistävän ruokavalion yhteydet edullisempaan verensokeriaineenvaihduntaan näyttivät toteutuvan sekä matalan että korkean geneettisen diabetesriskin kantajilla. – Tutkimuksemme perusteella terveyttä edistävä ruokavalio näyttäisi siis hyödyttävän kaikkia geneettisestä riskistä riippumatta, Tolonen toteaa. 

Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä. 

Lisätietoja: 

Väitöskirjatutkija Ulla Tolonen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, ulla.tolonen@uef.fi  

Tutkimusartikkeli: 

Tolonen, U., Lankinen, M., Laakso, M. et al. Healthy dietary pattern is associated with lower glycemia independently of the genetic risk of type 2 diabetes: a cross-sectional study in Finnish men. Eur J Nutr (2024). https://doi.org/10.1007/s00394-024-03444-5