Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lääkäri kannettavan tietokoneen ääressä

Terveydenhuollon digipalveluiden on mahdollistettava potilaan tuottaman tiedon hyödyntäminen

Terveydenhuollon digitalisaation hyödyt uhkaavat jäädä vajaaksi, jos tietojärjestelmät eivät tue potilaan omasta tilastaan tuottamaa tietoa ja sen käyttöä hoitopäätöksissä, todetaan PROSHADE-hankkeen uudessa politiikkasuosituksessa. 

Hoitopäätökseen osallistuva potilas sitoutuu tutkitusti paremmin hoitoonsa. Niinpä potilaan tuottaman tiedon hyödyntäminen sekä hänen osallistumisensa hoitopäätökseen parantavat hoidon vaikuttavuutta ja auttavat kohdentamaan terveydenhuollon rajallisia resursseja. Potilas tuottaa tietoa itsestään muun muassa esitietolomakkeilla ja vastaanottotilanteissa. 

Terveydenhuollon digitaaliset järjestelmät kuitenkin keskittyvät edelleen pääasiassa potilastietojen tallentamiseen sekä hallinnointiin. Potilaan mahdollisuudet omien tietojensa jakamiseen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ovat usein vastaanottoaikaan rajoittuneita.

Digitalisaation on tuettava potilaan tiedon tuotantoa ja hyödyntämistä -politiikkasuosituksessaan PROSHADE-hanke ehdottaa, että digitaalisten palvelujen pitää mahdollistaa potilaan tuottaman tiedon kerääminen hoitoprosessin eri vaiheissa ja sen välittäminen terveydenhuollon ammattilaisen käytettäväksi. Potilaan tuottama tieto yhdistää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkityksellisen informaation, kuten arvot ja näkemykset, hoitoon liittyvään päätöksentekoon ja hoidon vaikuttavuuden seurantaan. Tieto liittyy oireisiin ja aikaisempiin sairauksiin, mutta sisältää myös informaatiota elintavoista, työolosuhteista, perhetilanteesta sekä näkemyksistä ja arvoista.

– Pelkkä tiedonkeruu ei vielä riitä, vaan lisäksi kerätyn tiedon pitää päätyä myös käyttöön. Potilaan kannalta on turhauttavaa, jos tietoa kerätään, mutta ei käytetä hyväksi hoitopäätöksissä, tutkijatohtori Virpi Jylhä Itä-Suomen yliopistosta toteaa. Jylhä on yksi politiikkasuosituksen laatijoista ja toimii PROSHADE-hankkeen lisäksi Hoitotieteen sekä sosiaali- ja terveysjohtamisen tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkönä Pohjois-Savon hyvinvointialueella. 

Tietojärjestelmien on myös pystyttävä tuottamaan ammattilaisen ja potilaan käyttöön yhteenveto potilaan nykytilasta ja hoitohistoriasta potilaan tuottamien tietojen ja potilastietojen perusteella.   

– Potilaan kerran kirjaamien tietojen tulee olla myös käytettävissä hoidon eri vaiheissa ilman, että samoja tietoja tarvitsee kirjata useampaan kertaan esim. asiointiyksikön vaihtuessa, Jylhä jatkaa.

PROSHADE-tutkimuskonsortio tuottaa ratkaisuja resurssiviisaaseen terveydenhuoltoon. Hankkeessa kehitetään taloudellisen ja vaikuttavuustiedon sekä potilaiden tuottaman tiedon käyttöä päätöksenteossa. Rahoittajana toimii Suomen akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Hanketta hallinnoi Itä-Suomen yliopisto ja siinä ovat mukana myös Tampereen ja Oulun yliopistot sekä Duodecim. 

Tutustu tästä linkistä Digitalisaation on tuettava potilaan tiedon tuotantoa ja hyödyntämistä -politiikkasuositukseen Strategisen tutkimuksen neuvoston verkkosivuilla.

Politiikkasuositus julkaistaan ja sitä jaetaan Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivien yhteydessä Tampereella 27.-29.5.2024.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt: 

Jarkko Kumpulainen
Tiedottaja / PROSHADE-hanke
jarkko.kumpulainen@uef.fi
+358 46 923 2563
www.proshade.fi