Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Auto ja tehtaan piiput

Suomen kulttuurirahaston maakuntarahastojen suurapurahalla selvitetään ilmansaasteiden vaikutusta aivoterveyteen

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntarahastojen yhteisenä kärkihankkeena on myönnetty  Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa toimivalle akatemiatutkija Katja Kanniselle ja työryhmälle 100 000 euron suuruinen suurapuraha tutkimukseen, joka selvittää ilmansaasteiden vaikutuksia aivojen terveyteen.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntarahastot myönsivät vuoden 2018 apurahahaussa yhden yhteisen suurapurahan korkeatasoiselle, monitieteellistä tutkimusta yli tiedekuntarajojen edistävälle hankkeelle Itä-Suomen yliopistossa. Hankkeeseen osallistuu neurotieteiden ja ympäristötieteiden nuoria osaajia neljästä eri tutkimusryhmästä Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilta. Kuopiossa hankkeessa ovat Katja Kannisen lisäksi mukana akatemiatutkija Pasi Jalava ympäristö- ja biotieteiden laitokselta ja akatemiatutkija Tarja Malm A.I. Virtanen -instituutista. Joensuusta hankkeeseen osallistuu yliopistotutkija Jaakko Pohjoismäki ympäristö- ja biotieteiden laitokselta.

Ilmansaasteiden tiedetään heikentävän ihmisten terveyttä ja lisäävän sydän- ja verisuonisairauksiin sekä hengityssairauksiin sairastumisen riskiä. Ilmansaasteiden vaikutukset aivojen terveyteen tunnetaan kuitenkin hyvin huonosti. Dosentti Kannisen työryhmä pyrkii nyt ensimmäistä kertaa selvittämään ilmansaasteiden yhteyttä aivojen toimintaan ja Alzheimerin taudin syntymekanismeihin käyttämällä useita uudenlaisia, potilasperäisiä Alzheimerin tautia mallintavia soluja sekä Alzheimerin taudin eläinmalleja. Tutkimus tulee tuottamaan uutta tietoa ilmansaasteiden vaikutuksista aivoissa, selvittämään näiden vasteiden keskeisiä mekanismeja ja tarjoamaan mahdollisia kehityskohteita aivosairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon.

Lisätietoja:

Dosentti, akatemiatutkija Katja Kanninen, Katja.Kanninen (a) uef.fi, p. 040 1354377