Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pipetointi.

Suomen Kulttuurirahastolta merkittäviä apurahoja sydän- ja verisuonitautien tutkijoille

Suomen Kulttuurirahasto myönsi merkittävät, yhteensä miljoonan euron apurahat kuudelle sydän- ja verisuonitautien tutkimushankkeelle. Kaksi apurahaa myönnettiin Itä-Suomen yliopistoon, professori Seppo Ylä-Herttualalle ja professori Marja Hedmanille tutkimusryhmineen.

Geeniterapia avaa mahdollisuuksia monien vaikeiden sairauksien hoitoon. Professori Seppo Ylä-Herttuala ja työryhmä saivat 200 000 euron apurahan uuden geenihoidon kehittämiseksi sepelvaltimoiden avauksen yhteydessä syntyvään iskemia-reperfuusiovaurioon ja sydämen vajaatoimintaan.

Professori Marja Hedmanille ryhmineen myönnettiin 79 500 euron apuraha hankkeeseen, jossa tutkitaan aortan repeämän ennustamista matemaattisen mallintamisen avulla. 

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja, ja vaikka niihin kuolleiden määrä on 1970-luvulta alkaen vähentynyt, ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. 

Suomen Kulttuurirahaston koko pääoma on kertynyt yli 80 vuoden aikana saaduista testamenteista ja lahjoituksista. Monet lahjoittajat ovat halunneet tukea lääketiedettä tai erityisesti sydän- ja verisuonitautien tutkimusta. – Heidän lahjoitustensa turvin alan tutkimukselle voitiin nyt myöntää kerralla useita suuria apurahoja, joita muuten on Suomessa suhteellisen vähän tarjolla, kertoo Suomen Kulttuurirahaston hallituksen jäsen, Helsingin yliopiston professori Mikko Niemi.    

Muut apurahansaajat ovat professori Juhani Knuuti Turun valtakunnallisesta PET-keskuksesta, dosentti Katariina Öörni Wihurin tutkimuslaitoksesta sekä professori Katriina Aalto-Setälä ja professori Jussi Hernesniemi Tampereen yliopistosta tutkimusryhmineen.

Suomen Kulttuurirahaston tiedote

Itä-Suomen yliopiston asiantuntijahaku UEF Connect