Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pasi Hirvonen.

Savon Sanomien väitöskirjapalkinto Pasi Hirvoselle

Yhteiskuntatieteiden tohtori Pasi Hirvonen on saanut Savon Sanomien väitöskirjapalkinnon. Hirvosen väitöskirja Positioning dynamics in small groups: A microcultural small group study in the context of meeting interaction valmistui vuonna 2020.

Hirvonen tarkasteli väitöstutkimuksessaan organisaation kokouksissa tapahtuvaa vuorovaikutusta. Tutkimuksessa havaittiin, että työelämän pienryhmien toimintaa ohjaavat usein huomaamattomat moraaliset odotukset. Hirvonen tarkasteli tutkimuksessaan ryhmien dynamiikkaa kielellisen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoitti, että ryhmän jäsenten käsitykset keskinäisistä oikeuksista ja velvollisuuksista johtivat sen jäsenten keskinäiseen kielelliseen asemointiin, mikä vaikutti laajasti ryhmien toimintaan. Positiointi toimii usein merkittävänä käännekohtana ryhmätyöskentelyssä, joka voi johdattaa esimerkiksi päätöksentekoa tai konfliktitilanteita erilaisiin suuntiin.

Palkitsemisperustelujen mukaan Hirvosen väitöstutkimus tuo tärkeää tietoa kokousvuorovaikutuksen kehittämiseen. Tutkimus tuo esiin vähäpätöisiltä näyttäviä, mutta muun muassa päätöksenteon ja erimielisyyksien ratkaisemisen kannalta merkityksellisiä vuorovaikutuskäytänteitä. Niiden kehittäminen on nykyisissä matalissa organisaatiorakenteissa tärkeää.

Hirvonen kehitti väitöskirjassa positioteoriaan perustuvan tavan tarkastella sitä, mitä kokouskeskustelun usein huomaamatta jääneissä vuorovaikutuksen yksityiskohdissa tapahtuu. Hän tuo vuorovaikutuksen tutkimusperinteeseen uudenlaista positioteoreettista ja mikrokulttuurista näkökulmaa. Palkitsemisperusteluissa mainitaan, että Hirvosen väitöskirja kytkee rohkeasti ja onnistuneesti yhteen erilaisia teoreettisia perinteitä uusia menetelmiä kehittäen.

Savon Sanomien väitöskirjapalkinto myönnetään perinteisesti yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden alan ansiokkaalle väitöstutkimukselle. Kahdeksannen kerran luovutettavan palkinnon arvo on 2 000 euroa. Palkinto luovutettiin Hirvoselle 3. marraskuuta.

Lisätietoja:

Dekaani Sari Rissanen, puh. 040 594 3774, sari.rissanen(at)uef.fi

YTT Pasi Hirvonen, puh. 050 463 3365, pasi.hirvonen(at)uef.fi, UEF Connect