Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kantasolulaboratorio

Riikka Martikaiselle Sigrid Juséliuksen säätiön rahoitus ihmissoluperäisten tautimallien kehitystyöhön

Tutkimusjohtaja Riikka Martikainen Itä-Suomen yliopistosta on saanut Sigrid Juséliuksen säätiöltä varttuneen tutkijan apurahan. Nelivuotinen apuraha on suuruudeltaan 700 000 euroa.

Martikaisen tutkimusryhmä kehittää ihmissoluperäisiä malleja harvinaisten perinnöllisten sairauksien tutkimukseen.

Indusoidut pluripotentit kantasolut eli iPS-solut pystyvät edelleen erilaistumaan periaatteessa kaikiksi yksilön soluiksi. iPS-soluja voidaan tuottaa aikuisen jo erilaistuneista soluista, ja ne sisältävät saman genomin kaikkine virheineen kuin solunäytteen luovuttajalla on. iPS-solujen erilaistaminen aikuisen solutyypeiksi mahdollistaakin erilaisten perinnöllisten tautien patofysiologian tutkimuksen laboratorio-olosuhteissa. 

A. I. Virtanen -instituutissa toimivan tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää potilaiden omista soluista iPS-soluja, erilaistaa näitä sydänsoluiksi ja hermosoluiksi ja kehittää potilasperäisiä solumalleja. Ryhmä on keskittynyt harvinaisten, mutta Suomessa suhteellisen yleisten neurologisten ja sydänsairauksien solu- ja molekyylitason mekanismien tutkimukseen, erityisesti mitokondriotauteihin. Potilaiden luovuttamista soluista kasvatetuilla solumalleilla voidaan mallintaa sairauden aiheuttamia muutoksia soluissa, ymmärtää taudin taustalla olevia mekanismeja ja tehdä hoitokokeiluja. 

Lisätietoja:

Riikka Martikainen, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/riikka.martikainen/