Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Professori Asla Pitkänen

Professori Asla Pitkäselle Äyräpää-palkinto

Lääkäriseura Duodecimin vuoden 2020 Matti Äyräpää -palkinto on myönnetty professori Asla Pitkäselle. Palkinto luovutettiin 11. syyskuuta Äyräpää-symposiumissa, missä Pitkänen piti Matti Äyräpään luennon. Palkinnon saajaksi ja luennon pitäjäksi valitaan menestyksellistä tutkimustyötä aktiivisesti tekevä suomalainen lääkäri

Asla Pitkänen on tehnyt merkittävän, kansainvälisen uran tärkeän mutta vaikeasti lähestyttävän epilepsian perusmekanismien tutkimuksessa. Hänen tutkimuksensa on kohdistunut erityisesti aivovamman jälkeisen epilepsian perusmekanismeihin. Hän on kehittänyt tutkimusta solu- ja molekyylitasolta koe-eläinmalleihin ja aivokuvantamiseen saakka.

– Asla Pitkänen tunnetaan lisäksi aktiivisena kouluttajana ja vaikuttajana alan kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen eri johtotehtävissä. Hänen työssään yhdistyy perustutkimuksen osaaminen vahvaan kliiniseen otteeseen. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, toteaa Äyräpää-palkinnosta päättäneen valiokunnan puheenjohtaja, professori Leo Niskanen.

Asla Pitkäsen missiona on ollut nostaa epilepsiatutkimus koko aivojen sairauden tutkimukseksi. Nyt hän pitää tärkeänä uusien tutkimustekniikoiden nopeampaa käyttöönottoa sekä prekliinisen metodologian kehittämistä.

– On myös turvattava perustutkimukseen riittävä kansallinen rahoitus. Ilman pitkäjänteistä tutkimusrahoitusta olemme vaarassa menettää tulevat lääkäri-tutkijasukupolvet. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi epilepsiatutkija on joskus nähnyt oikean potilaan, joka on saanut epilepsiakohtauksen, Äyräpää-palkittu Asla Pitkänen toteaa.

https://uefconnect.uef.fi/henkilo/asla.pitkanen/