Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Valoja ja dataa.

Photonics Center tarjoaa kasvualustan Dispelixille

Dispelix on mukana kehittämässä digitaalisen todellisuuden seuraavaa aaltoa. Kesän jälkeen avautuva Photonics Center tukee kasvussa tuomalla Joensuun seudun fotoniikan toimijoita yhteen.

Dispelix valmistaa lisätyn todellisuuden näyttöjä. Yhtiö tuottaa oman DPX-tuoteperheensä lisäksi räätälöityjä näyttökomponentteja: potentiaalista asiakaskuntaa ovat globaalit jättiyhtiöt muun muassa puhelinvalmistuksessa sekä sosiaalisen median sisällöntuotannossa, VP of Manufacturing and Manufacturing Development Petri Stenberg kertoo.

– Komponenttimme soveltuvat puettaviin tietokoneisiin sekä AR-laseihin. Markkinat painottuvat nyt silmälasityyppisiin AR-laseihin: tämä on luultavasti se tuoteryhmä, joka tulee avaamaan laajemmat markkinat, Stenberg valottaa.

Dispelix erottuu kilpailijoistaan muotokielellä ja näyttökomponenttiensa keveydellä, Stenberg kertoo. Yhtiön vahvuuksiin lukeutuu myös sen itse kehittämä näyttöoptiikan design-työkalu, jota ei ole kaupallisesti muiden toimijoiden saatavilla. Näytöissä valoa ohjataan nanorakenteiden avulla, joiden suunnittelu ja valmistus on Dispelixin erityisosaamista.

– Keveyden merkitys korostuu, kun puhutaan puettavista laitteista. Koska teemme talon sisäisesti R&D:tä ja esituotantoa, voimme helposti pilotoida tuotteita nähdäksemme, ovatko ne vietävissä sarjatuotantoon. Polku designistä tuotantoon on meillä joustava. 

Lisätty todellisuus on globaali ala ja Dispelixin pelikenttänä on käytännössä koko maailma. Yhtiöllä on toimipisteet Yhdysvalloissa ja Kiinassa; kotimaassa yritys toimii Espoossa sekä Joensuussa, koska kotimaan laitekanta ja puhdastilat löytyvät käytännössä näistä kaupungeista. 

Palvelut, yhteiskäyttölaitteet ja verkostot saman katon alta

Dispelixin toiminta Joensuussa sijoittuu kesän jälkeen avautuvaan Photonics Centeriin. Photonics Center on keskus, joka edistää alueen fotoniikkasektoria kokoamalla yhteen yhteiskäyttölaitteet, osaajat ja yritykset. 

– Haluamme soveltaa yhden luukun periaatetta: jos fotoniikkayhtiö haluaa käynnistää toimintaa Joensuussa, Photonics Center on luontainen aloituspiste ja resurssi kasvun käynnistämiselle, Business Joensuun fotoniikkaliiketoiminnan kehityspäällikkö Juha Purmonen kuvailee.

Keskus tarjoaa fotoniikkaan erikoistuneet tilat ja laitekantaa, mm. kameraoptiikan ja -sensorin yhteenliittämisessä käytettävän active alignment -laitteen. Tuotantoon ja kehitykseen tarvittava teknologia voi olla monelle aloittelevalle fotoniikkayritykselle haaste. 

– Hankintoja on vaikea perustella, koska vaikka tietyt laitteet ovat hyödyllisiä, ne ovat myös kalliita ja niille voi olla tarvetta verraten harvoin. Photonics Center madaltaa kynnystä tuomalla tarjolle yhteiskäyttöön sopivia laitteita.

Dispelixin Stenbergille Photonics Centerin myyntivaltit ovat selvät: yhteistyöverkosto eri fotoniikkatoimijoiden välillä, keskuksen laitekanta sekä Itä-Suomen yliopisto ja alan tutkimus. 

– Yhteinen näkyvyys fotoniikalle on tärkeää, jotta pääsemme rakentamaan alaa ja verkostoitumaan. Odotan myös kovasti muiden yritysten mukaantuloa ja sen tuottamia synergiaetuja. Tämä myös kirittää meitä kaikkia terveellä tavalla: jos kilpailu olisi pahasta, eivät Piilakson yrityksetkään menestyisi. Kasvu syntyy yhteistyöllä, ei omien juttujen mustasukkaisella varjelemisella. 

Dispelix on kovassa kasvuvauhdissa: Stenberg arvioi yhtiön henkilöstömäärän tuplautuvan viime syksystä tulevaan syksyyn mennessä. 

– Tavoitteenamme on olla merkittävä toimittaja näyttökomponenttien saralla, kun kuluttajamarkkinat alkavat avautua. Olemme pitkälle erikoistunut yritys ja omalla sektorillamme jo varsin hyvän kokoinen toimija, joten olemme hyvissä asemissa jatkoa ajatellen.

Kasvukaista fotoniikkayrityksille 

Joensuu on fotoniikassa vahvassa maineessa osaajien ja koulutuksen saralla, Stenberg kertoo; merkittävä osa Dispelixin työntekijöistäkin on opiskellut Itä-Suomen yliopiston fotoniikan maisteri- ja tohtoriohjelmissa.

– Joensuun yritystoiminta ja maine alalla ovat nostaneet viime vuosina selvästi päätään ja se alkaa näyttäytyä jo hubikaupunkina. Moni kova osaaja on kerännyt oppinsa UEF:ssa ja jalkautunut merkittäviin yrityksiin maailmalla, mikä varmasti kasvattaa kaupungin mainetta. 

Business Joensuun Purmonen näkee Dispelixin mainiona pioneeriyrityksenä, joka voi hakea Photonics Centerin avulla entistä vauhdikkaampaa kasvua. Fotoniikkateollisuus kasvaa sekä Suomessa että maailmalla muita teollisuudenaloja vauhdikkaammin, Purmonen kertoo, joten katto on korkealla. 

– Dispelix on löytänyt hienoja tapoja hyödyntää tarjontaamme jo nyt ja uskon, että sama suunta jatkuu. Ylipäätään uskon, että Photonics Center tarjoaa yrityksille loistavan tilaisuuden rekrytoida ensimmäisten joukossa alan kärkiosaajia Suomessa. Kun juttelen eurooppalaisten kollegoideni kanssa, samat teemat toistuvat: osaajapula on kova ja erityisesti optiikan suunnittelijat ovat haluttua väkeä. Joensuu on tässä saatu jo nostettua kartalle, mutta Photonics Centerin myötä haluamme, että meidät mainitaan yhä useammassa keskustelussa niin Suomessa kuin maailmalla.

Tiedotteen lähde: Business Joensuu.

Lisätietoja:

Petri Stenberg
VP of Manufacturing and Manufacturing Development
Dispelix Oy
p. 044 2420554
petri.stenberg@dispelix.com

Juha Purmonen
Kehityspäällikkö, fotoniikka
Business Joensuu Oy
p. 050 3543832
juha.purmonen@businessjoensuu.fi