Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Snellmanian aula Kuopion kampuksella.

Mikko Vastaranta ja Timo Kumpula saivat akatemiarahoituksen vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalojen konsortiohankkeisiin

Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston professori Mikko Vastaranta on saanut uudelle konsortiohankkeelleen rahoituksen Suomen Akatemian Vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat 2021 -haussa. Lisäksi Itä-Suomen yliopistosta ympäristögeoinformatiikan professori Timo Kumpula on kumppanina Suomen ympäristökeskuksen johtamassa uudessa tutkimuskonsortiossa. Akatemia teki rahoituspäätökset 15. joulukuuta.

Digitalisaatioon ja tietojohtamiseen metsäbiotaloudessa perehtynyt Vastaranta johtaa hanketta, joka tutkii puiden ja puuyhteisöjen rakenteellisen ja toiminnallisen monimuotoisuuden havainnointia metsien kestävän käytön turvaamiseksi. Kumppanina konsortiohankkeessa on Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskus. Vastarannan konsortio sai 461324 euron rahoituksen.

Historia- ja maantieteiden laitoksen professori Timo Kumpula on kumppanina Suomen ympäristökeskuksen johtamassa konsortiossa, joka tutkii hiilineutraaliuden spatiaalisesti tarkkaa yhdennettyä arviointia boreaalisessa maisemassa ja alueilla. Hankepartnereita ovat lisäksi Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopisto. Akatemiarahoituksen osuus on 465472 euroa.

Suomen Akatemia valitsi rahoitettavaksi kaikkiaan 17 konsortiota Vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat 2021 -rahoitushaussa. Valituille hankkeille myönnetty rahoitus on yhteensä 25 miljoonaa euroa. Myönnetty rahoitus pohjautuu Euroopan unionin elpymisvälineeseen ja Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. Hankkeet edistävät ratkaisuja hiilineutraalisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä niihin liittyviä digitaalisia teknologioita. Hankkeiden tutkimusaiheet liittyvät muun muassa kiertotalouden materiaalitutkimukseen, metsänhoitoon, tekoälyyn ja ympäristötieteisiin.

Tiedotteen lähde: Suomen Akatemia, https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2021/suomen-akatemia-edistaa-vihreaa-ja-digitaalista-siirtymaa-uusilla-tutkimushankkeilla/