Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ikääntynyt mies

Miesten yksinäisyydellä yhteys kohonneeseen syöpäriskiin

Juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti, että keski-ikäisten miesten yksinäisyys on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua syöpään. Tutkijoiden mukaan yksinäisyyden ja sosiaalisten suhteiden huomioiminen olisikin tärkeä osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ja sairauksien ehkäisemistä. Tulokset julkaistiin Psychiatry Research -lehdessä.

– Viime vuosina tehtyjen tutkimusten pohjalta on arvioitu, että yksinäisyys olisi jopa yhtä suuri terveysriski kuin tupakointi tai ylipaino. Löydöksemme vahvistaa käsitystä, että asiaan olisi tarvetta kiinnittää huomiota, toteaa projektitutkija Siiri-Liisi Kraav.

Tutkimukseen osallistui 1980-luvulla 2570 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, joiden terveyttä ja kuolleisuutta on seurattu rekisteritietojen perusteella näihin päiviin asti. Seurannan aikana syöpään sairastui 649 miestä eli 25 prosenttia osallistujista ja syöpään kuoli 283 miestä eli 11 prosenttia osallistujista. Yksinäisyys lisäsi syöpään sairastumisen riskiä noin kymmenen prosenttia. Tämä yhteys syöpäriskiin todettiin riippumatta esimerkiksi iästä, sosioekonomisesta asemasta, elämäntavoista, unenlaadusta, masennusoireista, painoindeksistä sekä sydänsairauksista ja niiden riskitekijöistä. Lisäksi kuolleisuus syöpään oli korkeampi niillä syöpäpotilailla, jotka lähtötilanteessa olivat naimattomia, leskiä tai eronneita.

–  Tietoisuus yksinäisyyden terveysvaikutuksista nousee jatkuvasti. Nyt olisikin tärkeää tutkia tarkemmin, millä mekanismeilla yksinäisyys aiheuttaa terveyshaittoja. Sen tiedon avulla osaisimme paremmin lievittää yksinäisyyttä ja sen aiheuttamia haittoja ja arvioida kuinka tällaiset toimenpiteet voitaisiin parhaiten kohdistaa.

Lisätietoja:

Siiri-Liisi Kraav, MSc, projektitutkija https://uefconnect.uef.fi/henkilo/siiri-liisi.kraav/

siiri-liisi.kraav (at) uef.fi, p. 050 428 2086

Alkuperäinen julkaisu: Kraav, S., Lehto, S.M., Kauhanen, J., Hantunen, S., Tolmunen, T., 2021. Loneliness and social isolation increase cancer incidence in a cohort of Finnish middle-aged men. A longitudinal study. Psychiatry Research: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2021.113868