Metallien 3D-tulostustöissä suurin altistumisriski terveydelle haitallisille pien- ja nanohiukkasille liittyy valmiiden tuotteiden jälkikäsittelyyn, kertoo tuore tutkimus. Malliratkaisu antaa ohjeita turvallisiin työjärjestelyihin ja suojautumiseen, joilla altistumista voidaan vähentää.
Työterveyslaitoksen uutinen 9.6.2025
Materiaalia lisäävässä valmistuksessa eli 3D-tulostuksessa tuote valmistuu automaattisesti tietokonemallin pohjalta. Metallien 3D-tulostustyöhön liittyy itse tulostuksen lisäksi myös tulostusjauheen käsittelyä, kuten siivilöintiä, sekä jälkikäsittely- ja ylläpitotöitä. Tulostustöissä hengitysilmaan vapautuu hiukkasia, jotka voivat kulkeutua elimistöön ja olla haitallisia terveydelle.
Metallien 3D-tulostuksessa tulostuksen aikaset hiukkaspitoisuudet ovat pääsääntöisesti matalia, kun taas suurin altistumisriski liittyy valmiiden tuotteiden jälkikäsittelyyn. Jälkikäsittelytöitä ovat esimerkiksi tuotteiden sahaus ja hionta.
– Jälkikäsittelyn aikaiseen altistumisen hallintaan tulisi kiinnittää työpaikoilla enemmän huomiota. Tutkimuksessa jälkikäsittelyn aikana mitattiin paikoin korkeita pien- ja nanohiukkaspitoisuuksia, sanoo erikoistutkija Maija Leppänen Työterveyslaitoksesta.
Tulostustyöt ovat turvallisia, jos suojautumisesta on huolehdittu
Työntekijöiden kokonaismetallialtistuminen oli tutkimuksessa biomonitorointinäytteiden perusteella matalaa, vaikka metalleja havaittiin sekä ilmasta että työntekijöiden iholta, joissain tapauksissa merkittävinä pitoisuuksina.
Tutkimuksessa ei myöskään havaittu merkkejä työperäiseen altistumiseen liittyvästä keuhkojen tulehdusreaktiosta. Työntekijät käyttivät 3D-tulostustöiden aikana henkilönsuojaimia, mikä vähensi altistumista.
– Vaikka metallien 3D-tulostustöissä on altistumisvaara, suojautumisella ja oikeilla työtavoilla voidaan altistumista vähentää niin, että kehon sisäinen metallialtistuminen jää vähäiseksi, Maija Leppänen sanoo.
Ohjeita suojautumiseen ja turvallisiin työtapoihin
Tutkimushankkeessa tehty malliratkaisu metallien 3D-tulostukseen antaa ohjeita altistumisen hallintaan, työjärjestelyihin ja henkilönsuojainten valintaan. 3D-tulostusta tekevät työpaikat voivat hyödyntää malliratkaisua työntekijöiden altistumisen vähentämisessä sekä työympäristöjen ja prosessien kehittämisessä.
Malliratkaisu on saatavilla suomeksi ja englanniksi.
Tutustu malliratkaisuihin: Työympäristön riskienhallinnan malliratkaisut
Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden roolina hankkeessa oli hiukkasmittausten tekeminen, sekä mittaustulosten käsittely ja raportointi. Hankkeesta tullaan myöhemmin julkaisemaan kaksi tieteellistä artikkelia, joista toinen keskittyy hiukkastuloksiin (UEF) ja toinen terveysvaikutusten arvioimiseen (TTL).
Altistuminen ja terveysvaikutukset metallien 3D-tulostustöissä – META3D
- Hankkeessa selvitettiin metallien 3D-tulostustöissä muodostuvien kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksia, altistumisreittejä ja kulkeutumista elimistössä sekä arvioitiin altistumiseen liittyvää terveysriskiä mittauksilla, näytteenotoilla ja kyselyillä.
- Tutkimukseen osallistui yhteensä 13 työpaikkaa, joissa tehdään metallien 3D-tulostusta.
- Tutkimus tehtiin Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston yhteistutkimuksena. Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto.
- Tutustu hankkeen loppuraporttiin: Altistuminen ja terveysriskit metallien 3D-tulostustöissä (Julkari.fi)
- Tutustu hankkeeseen: Altistuminen ja terveysvaikutukset metallien 3D-tulostustöissä – META3D
Lisätiedot
Maija Leppänen, erikoistutkija, Työterveyslaitos, p. 050 343 1766, [email protected]