Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Tekstitarroja lasiseinässä.

Metaboliset sairaudet -tutkimusyhteisö jalkautuu Kuopion torille

Ravinnon ja liikunnan terveysvaikutuksia ja mekanismeja esitellään Itä-Suomen yliopiston Metaboliset sairaudet -tutkimusyhteisön kesäkurssilla 30.6–1.7.2022. Kahden päivän intensiivikurssille osallistuu 40 opiskelijaa ympäri Suomea. Tutkimusyhteisön omien asiantuntijoiden lisäksi mukana on Puijo Symposiumista maailman huippuosaajia, jotka ovat lupautuneet symposiumin jälkeen luennoimaan ja mentoroimaan opiskelijoita.  

Ensimmäisen päivän teemana on ruoan ja ruokavalion terveyshyödyt. Ruoka ja ruokavalio ovat keskeisiä ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Ruoka ja sen komponentit sekä elintarvikkeiden välinen vuorovaikutus ruokavaliossa aiheuttavat elimistössämme monia fysiologisia vaikutuksia. Toisaalta suoliston mikrobit välittävät ja muokkaavat elintarvikkeiden aktivoimia mekanismeja kehossamme. Vaikka meillä on tällä hetkellä hyvä käsitys ruoan terveysvaikutuksista, ymmärrys sen koostumuksen, suoliston mikrobien ja geneettisten tekijöiden yhteisvaikutuksista on edelleen hyvin puutteellista.

Ensimmäisen päivän puhujavieras on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Hän kertoo, kuinka kauppojen etukorttien tietoja voidaan hyödyntää ruokatottumusten seurannassa ja terveysvalistuksessa. Ostoksiin liittyvästä tiedosta on tullut osa yritysten liiketoimintaa, joka tuo myös uusia mahdollisuuksia tutkimuskäyttöön. Tietoa osataan jo myös jalostaa tehokkaasti koko yhteiskunnan hyväksi.

Toisen päivän teemana on liikunta.  Säännöllisen liikunnan tiedetään olevan eduksi, mutta tarkat liikunnan terveyttä edistävät molekulaariset mekanismit ovat edelleen huonosti ymmärrettyjä. Epidemiologisten tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että liikunnalla on useilta kroonisilta sairauksilta suojaavia vaikutuksia.

Yksi liikuntapäivän luennoitsijoista on professori Darrel Neufer. Hän työskentelee biolääketieteen professorina Itä-Carolinan yliopistossa Yhdysvalloissa ja on pitkällä urallaan tutkinut mitokondrioiden aineenvaihduntaa erityisesti insuliiniresistenssin ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden näkökulmasta sekä selvittänyt liikunnan vaikutuksia mitokondrioaineenvaihduntaan. Hän on toiminut aktiivisesti kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa, joissa on pyritty kokoamaan yhteen nykytietämystä liikunnan suotuisten terveysvaikutusten takana olevista molekulaarisista mekanismeista sekä kartoittamaan lähitulevaisuuden tärkeimpiä tutkimuskohteita tällä alalla.

Ohjelmassa on myös rantautuminen Kuopion torille ja kauppahalliin perjantaina 1.7.2022, jolloin kesäkurssin osallistujilla ja luennoitsijoilla on mahdollisuus tutustua Suomen kesän makuihin ja savolaisiin herkkuihin. Tutkija Harri Kokko Itä-Suomen yliopistosta kertoo marjojen ja hedelmäpuiden kasvatuksesta ja tutkimuksesta, Erika Korhonen Kalaliike Heikin Kalasta maistattaa järvikaloja ja Kuopion juustoseuran Marketta Häkkinen kertoo suomalaista juustoista. Lehdistö on tervetullut maistelukierrokselle, joka lähtee liikkeelle klo 8.30 Scandic Atlaksen edestä.