Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Joensuun kaupunki ilmakuvassa, kuvalähde Mostphotos.com.

Menestyväksi kaupungiksi kiertotalouden avulla

Kiertotalouden hetki on käsillä, ja se tuo menestysmahdollisuuksia myös kaupungeille. Kiertotalouden avulla kaupungit voivat yhtä aikaa saavuttaa työllisyystavoitteensa, uudistaa toimialojaan ja saavuttaa ympäristöhyötyjä. Kaupungit ovat tutkijoiden mukaan kiertotalouden tärkeimpiä toimijoita, sillä ne ovat monenlaisten voimavarojen ja kyvykkyyksien keskittymiä.

Kaupungit ovat erilaisia ja niillä kaikilla on omia vahvuuksiaan nousta kiertotalouden edelläkävijöiksi. Kiertotalouden markkinat ja työpaikat eivät kuitenkaan synny itsestään. Kaupunkien on johdettava siirtymää kiertotalouteen yhdessä yritysten, kaupunkilaisten ja tutkimuslaitosten kanssa. Kaupungeilla on tähän käytössään hyviä keinoja, kuten kaavoitus, strateginen johtaminen, yrityskumppanuudet ja julkisten hankintojen uudelleen suuntaaminen.

– Kesäkuun kuntavaalit on oiva hetki nostaa kiertotalous esille, kun keskustellaan kaupungin tulevaisuuden suuntalinjoista, elinkeinopolitiikasta ja uusista ratkaisuista, sanoo dosentti Ari Jokinen Tampereen yliopistosta.

Kiertotalouden murrokselle kaupungeissa antaa merkittävää tukea Euroopan unionin kasvava panostus kiertotalouteen, samoin joulukuussa 2020 valmistunut Suomen kiertotalouden edistämisohjelma.

Neljä askelta menestykseen tutkimuksen pohjalta

CICAT2025-tutkimushankkeessa on tutkittu kiertotaloustyötä neljässä eri kaupungissa: Espoossa, Lahdessa, Turussa ja Tampereella. Tutkimuksen pohjalta on muodostettu selkeät askeleet, joilla erilaiset kaupungit löytävät oman erityisyytensä kiertotalouden osalta.

CICAT2025-tutkimushankkeen 12.5.2021 julkaisemassa politiikkasuosituksessa esitetään neljä tutkimukseen perustuvaa tavoitetta kaupunkien kiertotalouden edistämiseksi:

  1. Jaa muutos osatavoitteiksi.
  2. Tunnista kaupungin kiertotalouspotentiaali.
  3. Tunne kaupungin vetovoima – kiertotalouden perustaso ja erityisyydet.
  4. Katso kiertotaloutta kestävyyspolkuna.

CICAT2025 Kiertotalouden katalyytit: Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin -tutkimushanke vauhdittaa siirtymistä kestävään. Tutkimusta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Tutustu politiikkasuositukseen: https://cicat2025.turkuamk.fi/fi/yleinen-fi/kiertotalous_kaupungit/

Lisätietoja:

Dosentti Ari Jokinen, Tampereen yliopisto, ari.k.jokinen@tuni.fi, puh. 040 190 4029

Professori Hanna Lehtimäki, Itä-Suomen yliopisto, hanna.lehtimaki@uef.fi