Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Tekstitarroja lasiseinässä.

Luonnontieteiden ja tekniikan alalta yksi akatemiatutkijan ja kolme tutkijatohtorin rahoitusta Itä-Suomen yliopistoon

Tutkimusjohtaja Baran Aydogan Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutista on saanut Suomen Akatemian akatemiatutkijan rahoituksen. Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi 22 akatemiatutkijaa 12. toukokuuta 2022. Samalla toimikunta myönsi kolme tutkijatohtorin rahoitusta Itä-Suomen yliopistoon.

Baran Aydogan sai akatemiatutkijan rahoituksen hankkeeseen, jossa kehitetään parempaa masennushoitoa. Vakava masennushäiriö on maailman kolmanneksi suurin toimintakykyä alentava sairaus, ja länsimaissa siitä kärsii yksi ihminen viidestätoista. Puolet masentuneista ei reagoi masennuslääkkeisiin, ja sen vuoksi tarvitaan kiireellisesti uusia tehokkaita ja hyvin siedettyjä hoitovaihtoehtoja.

Baram Aydogan tutkii hoitovaihtoehdoista yhtä lupaavaa tekniikkaa, transkraniaalista magneettistimulaatiota (TMS), jota on käytetty sairaaloissa useita vuosia. TMS:n teho on kuitenkin tällä hetkellä rajallinen, ja Aydoganin projektin tavoitteena on kehittää TMS:sta tehokas masennuksen hoitomenetelmä.

Projektissa kehitetään uusia magneettikuvantamistekniikoita, joiden pohjalta laaditaan henkilökohtaisia hoitosuunnitelmia, mikä voi johtaa läpimurtoon masennuksen hoidossa. Aydoganin akatemiatutkijarahoitus on suuruudeltaan 447 650 euroa.

Tutkijatohtorin rahoituksen saivat Itä-Suomen yliopistosta Morteza Ghahremani Boozandani, 211 850 euroa, Mohamed Abdelgalil, 231 600 euroa, ja Mithilesh Prakash, 235 120 euroa.

Ghahremani Boozandan tutkii itseohjattua kuvien rekisteröintiä ja 3D-multimodaalisen kuvantamisdatan integrointia. Abdelgalilin tutkii täsmäkoulutusta idiografisen oppimisanalytiikan avulla. Prakashin tutkimuskohteena on multimodaalisten, pitkittäisaineistojen simulointi aivorappeuman seurantaa varten.

Tiedotteen lähde: Suomen Akatemia, https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2022/luonnontieteiden-ja-tekniikan-aloille-valittiin-kansainvalisesti-korkeatasoisiksi-arvioituja-akatemiatutkijoita/