Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

UEFin liput.

Lisää läpinäkyvyyttä tiedejulkaisemiseen

tä-Suomen yliopiston tukema tieteellisen vertaisarvioinnin verkkopalvelu Peerage of Science on mukana uudessa yhteistyöaloitteessa, jolla edistetään tieteellisten käsikirjoitusten läpinäkyvää arviointia. TRiP - Transparent Review in Preprints -yhteistyöhön osallistuvat myös Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), tiedejulkaisijat EMBO Press ja eLife sekä Hypothesis-palvelu.

Tieteellisten käsikirjoitusten julkaiseminen vertaisarvioimattomana preprint-versiona kaikille avoimella palvelimella jo ennen artikkelin muodollista julkaisua on yleistynyt nopeasti. Tunnetuimpiin preprint -palvelimiin lukeutuu bioRxiv. Yhteistyöaloite mahdollistaa tieteellisten julkaisusarjojen ja akkreditoitujen vertaisarviointipalvelujen vertaisarviointien näyttämisen bioRxiv-palvelimella olevan käsikirjoitusversion yhteydessä – riippumatta siitä, onko artikkelia vielä hyväksytty muodollisesti mihinkään julkaisusarjaan. Useat muut akateemiset organisaatiot aikovat liittyä yhteistyöhön myöhemmin, mukaan lukien American Society for Plant Biology sekä Public Library of Science (PLOS). 

Peerage of Sciencen perustajan Janne Seppäsen mukaan kyseessä on tärkeä kehitysaskel koko avoimen tieteen yhteisölle ja tärkeä täydentävä elementti palvelun intregroinnissa preprint-julkaisemiseen. – Preprint-versioita on jo aiemmin voinut lähettää suoraan suoraan bioRxiv –palvelimelta meille arviointiin. Nyt voimme myös antaa takaisin bioRxiv:iin ja auttaa lisäämään preprintien arvoa ja vaikuttavuutta.

Arviointiprosessi näytetään bioRxiv:ssa vain artikkelien kirjoittajien suostumuksella. Suostumus tarkoittaa, että kaikki syntyneet arviot näytetään eivätkä kirjoittajat voi jättää mahdollisesti kriittistä palautetta näyttämättä. Arviointitekstien yhteydessä ei lähtökohtaisesti näy arvioijan nimeä, mutta arvioija saa tiedon tekstinsä näkymisestä ja voi halutessaan pyytää Peerage of Sciencea muuttamaan myös nimen näkyviin saadakseen tekemälleen työlle henkilökohtaista tunnustusta.

Esimerkkejä läpinäkyvälle arvioinnille avatuista preprint-versioista:

https://doi.org/10.1101/129346

https://doi.org/10.1101/452276

Peerage of Science -palvelun kehitystä ovat tukeneet Jyväskylän yliopisto, Itä-Suomen yliopisto sekä Turun yliopisto.

Lisätietoja:

Janne Seppänen, Founder and Managing Director, Peerage of Science

Email: janne.seppanen@peerageofscience.org

Twitter: @JanneSeppänen, @peeragescience

Tel: +358-452337273

 

Richard Sever, Co-founder, bioRxiv

Email: sever@cshl.edu