Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lineaarisen analyysin moduulin abstrakti kuvituskuva. Photo by Willian Justen de Vasconcellos on Unsplash.

Lineaarisen analyysin moduuli

Lineaarialgebra kuuluu olennaisena osana yliopistomatematiikan opintoihin. Se on malliesimerkki kauniista matemaattisesta struktuurista, jossa syvälliseen teoriaan pääsee kiinni varsin pienillä esitietovaatimuksilla.  Lineaarialgebralla ja erityisesti matriisilaskennalla on keskeinen merkitys myös soveltavilla aloilla mm. fysiikassa, tilastotieteessä ja datatieteessä. Lineaarisen analyysin moduuli antaa sinulle monipuoliset ja käytännönläheiset tiedot yksittäistä oppiainetta laajemmasta näkökulmasta – olitpa sitten kiinnostunut

  • teoreettisesta tai soveltavasta matematiikasta,
  • tekniikan alasta,
  • numeerista laskennasta.

Ongelmia ratkotaan sekä käsin että nykyaikaisia tietokoneohjelmistoja soveltaen.

Voit suorittaa yksittäisiä kursseja tai koko lineaarisen analyysin moduulia vastaavan kurssikokonaisuuden. Katso alta tarkemmat tiedot ja tule mukaan osaajien joukkoon!

Osaamistavoitteet

Lineaarisen analyysin moduulin suoritettuaan opiskelija ymmärtää lineaarialgebraan ja matriisilaskentaan liittyvät matemaattiset perustulokset sekä osaa soveltaa niitä fysiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteen tarpeisiin. Erityisenä osaamistavoitteena on oppia käyttämään tietokonetta numeeristen laskujen laskemiseen.

Ydinsisältö

Moduuli koostuu lineaarialgebraan ja matriisilaskentaan liittyvistä opintojaksoista. Moduulin opintojaksoilla käydään läpi tarvittava matemaattinen pohjatieto sekä käsitellään sovelluksia fysiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteen näkökulmista.

Moduulin koko on 10-30 opintopistettä. Tietyillä kurssivalinnoilla moduuli koostuu pelkästään itsenäiseen etäopiskeluun soveltuvista verkkokursseista.

PAKOLLISET OPINNOT

  • Lineaarialgebra a (5 op), matematiikka
  • Numeerisen laskennan alkeet (3 op), fysiikka
  • Yksi seuraavista kursseista:
    • Johdatus Python ohjelmointiin (5 op), tietojenkäsittelytiede
    • Ohjelmointi I – Ohjelmoinnin perusteet (5 op), tietojenkäsittelytiede
    • R-kieli (2 op), tilastotiede

VALINNAISIA OPINTOJA

  • Lineaarialgebra b (4 op), matematiikka
  • Data-analyysin todennäköisyyspäättely 1 (5 op), tilastotiede
  • Matriisihajotelmat data-analyysissä (5 op), tietojenkäsittelytiede
  • Yksi seuraavista kursseista:
    • Luonnontieteilijän data- ja virheanalyysi (2 op), fysiikka
    • Fysiikan data-analyysi (5 op), sovellettu fysiikka

Voit tutustua yksittäisiin kursseihin Peppi-oppaan hakutoiminnon kautta (linkki: https://opas.peppi.uef.fi). Lineaarisen analyysin moduulin suoritus on hyvä aloittaa kurssista Lineaarialgebra a, jossa käydään läpi lineaarialgebran ja matriisilaskennan perustiedot. Kurssin Lineaarialgebra a teoriaosuuteen voit tutustua vapaasti osoitteessa

https://digicampus.fi/course/view.php?id=4411

valitsemalla ”Kirjaudu vierailijana / Log in as a guest”. Esitiedoiksi oletetaan lukion pitkä matematiikka tai vastaavat tiedot.

Arviointi

Jokainen kurssi arvostellaan erikseen.

Mikäli moduulista halutaan antaa suoritusotteelle hyv-merkintä, tulee moduulin sisällä olevien opintojen tulla samaan tutkintoon ja koostua laajuudeltaan vähintään 20 op suorituksista. Mikäli moduulissa suoritetut opinnot eivät kuulu opiskelijan perus-, aine- tai syventävien opintojen kokonaisuuteen, ne ryhmitellään opintosuoritusotteella moduulin otsikon alle ja tarvittaessa moduulin otsikkoon kirjataan lisätieto niistä moduuliin kuuluvista opintosuorituksista, jotka on koostettu muihin kokonaisuuksiin. Moduuli voidaan otsikoida ryhmiteltäväksi, jos se sisältää vähintään yhden opintojakson, joka ei kuulu muihin kokonaisuuksiin.

Ilmoittautuminen

Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat kursseille Peppi-järjestelmän kautta. Muut ilmoittautuvat yksittäisille kursseille avoimen yliopiston kautta joko Opintopolusta tai UEF:n Jatkuvan oppimisen koulutushausta lähtien.

Lisätietoja

Jos joku yksityiskohta jäi askarruttamaan, niin lisätietoja sekä lineaarisen analyysin moduulista että yksittäisistä kursseista saat sähköpostiosoitteesta: janne.grohn@uef.fi

Yhteyshenkilö

Janne Gröhn
Yliopistonlehtori
Fysiikan ja matematiikan laitos
Itä-Suomen yliopisto