Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEF-tunnus.

Laaja videokokonaisuus tukemaan karjalan kielen elvytystä ja opiskelua

Karjala on yksi Suomen kotoperäisistä kielistä, ja karjalan kielen ja kulttuurin opetus on Itä-Suomen yliopiston kansallinen erityistehtävä. Vuoden 2021 alusta yliopistossa on toiminut myös karjalan kielen elvytyshanke. Viime vuosina yhä useammat karjalaistaustaiset ovat innostuneet opiskelemaan sukunsa kieltä, ja läheinen sukukieli kiinnostaa myös monia suomalaisia. Karjalan kurssit eri puolilla Suomea täyttyvät nopeasti, ja innostus on näkynyt myös yliopistolla. Opetusta varten tarvitaan lisää materiaalia, ja siihen tarkoitukseen on tehty Karjalan kieli eläy -videokokonaisuus. 

Videot on tehty yhteistyössä Amnunna Films Oy:n kanssa, ja tuloksena on 35 videon sarja (kestoltaan lähes neljä tuntia), jotka on suunniteltu tukemaan karjalan kielen elvytystä ja kielen opiskelua. Dokumentaarisella otteella kuvat videot on ohjannut kokenut dokumentaristi Mirja Metsola, ja esiintyjät ovat karjalankielisiä kieliaktivisteja ja aktiivisia karjalan kielen käyttäjiä. Videoissa esitellään karjalan kielen puhujien kielenkäyttötilanteita arjessa ja juhlassa: hassuttelua, lasten leikkejä, ystävien kohtaamisia, lauluja, loruja, teatteria, musiikkia, radiouutisia, kirjantekoa, bloginpitoa internetissä. 

Samalla videot dokumentoivat Suomessa puhuttavaa nykykarjalaa ja karjalankielisten elämää ja omalta osaltaan todistavat, että karjalan kieli on Suomessa edelleen elävä kieli.

Videot ovat avoimesti käytettävissä karjalan kielen elvytyshankkeen sivustolla

Videoiden julkistamistilaisuuden tallenne

Videotyöryhmä: Natalia Giloeva, Olga Karlova, Maria Kuismin, Timoi Munne, Katerina Paalamo, Pekka Suutari ja Rinoi Ylönen. 
Tuottaja Pertti Veijalainen, ohjaaja Mirja Metsola, leikkaaja Sanna Liinamaa, kuvaus ja äänitys Korpipaja Osuuskunta. 
Tuki: Onnenmäki-säätiö, Karjalan Sivistysseura, E. W. Ponkalan säätiö ja Itä-Suomen yliopisto.