Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lääkäri antaa potilaalle lääkereseptiä vastaanottohuoneessa

Käytännön suomea ja kielioppia lääkärin työhön

Venäjältä kotoisin oleva Aleksei Verkhovod näkee suomen kielen valmennuksen hyödyt suoraan työssään. Asiointi niin potilaiden kuin viranomaistenkin kanssa on entistä sujuvampaa. Kieltä harjoitellaan tyttären kanssa yhdessä.

Verkhovod suorittaa tällä hetkellä erikoistumiskoulutukseensa kuuluvaa kirurgista runkokoulutusta Lappeenrannan keskussairaalassa. Hän kohensi suomen kielen taitojaan osallistumalla syksyllä 2020 kielikoulutukseen, jonka Siun sote hankki Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskukselta kansainvälisille lääkäreilleen.

Koulutuksen tavoitteena on tukea lääkärin työssä tarvittavan suomen kielen kehittymistä. Verkhovod pitää riittävää kielitaitoa tärkeänä omassa työssään.

– Lääkärin työ on hyvin monipuolista ja siinä kohtaa monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia sairauksia. Hyvä kielitaito on tärkeää, puhumisen lisäksi myös puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen. Merkitys korostuu erityisesti terveyskeskustyössä.

Opetus toteutettiin verkossa Teamsin kautta ja noin parin tunnin mittaisia oppitunteja järjestettiin pääsääntöisesti kerran viikossa, joskus kahdesti. Verkhovod on kiitollinen työnantajalleen mahdollisuudesta suorittaa opintoja työaikana.

– Ajankäytön suhteen opinnot oli suunniteltu hyvin. Koska asun vähän kauempana, ilman mahdollisuutta työajalla opiskeluun, en olisi välttämättä ehtinyt tunneille ajoissa, hän sanoo.

Aleksei Verkhovod
- Hyvä kielitaito on tärkeää, puhumisen lisäksi myös puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen. Merkitys korostuu erityisesti terveyskeskustyössä, Verkovod sanoo.

Kielitaito vaatii ylläpitämistä ja sanallista harjoittelua. On tärkeää lukea muutakin kuin pelkkiä ammatillisia artikkeleja.

Aleksei Verkhovod