Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Aurora-rakennus Joensuun kampuksella.

Karjalan tutkimuslaitoksen juhlaseminaari 20.5.: Karjalan tutkimus on aina ajassa – rajalta näkee tarkemmin

Itä-Suomen yliopiston vanhin tutkimusyksikkö, Karjalan tutkimuslaitos, viettää 50+ juhlaa Joensuun kampuksella 20.5.2022. Juhlaseminaarissa muistellaan mennyttä, mutta suunta on tulevaan: Karjala on rajalla, rajaa ja aina keskellä.

Joensuun korkeakoulu perustettiin vuonna 1969 ja Karjalan tutkimuslaitos (KTL) aloitti toimintansa sen tieteellisenä keihäänkärkenä ja alueellisena kehitysyksikkönä pari vuotta myöhemmin.

Alkuvuosina tutkimus kohdistui Karjalan henkiseen ja aineelliseen kulttuuriin, kieleen, historiaan ja yhteiskuntaoloihin sekä luontoon ja luonnonvaroihin. Laitos sijaitsi aluksi Joensuun vanhimmassa kivitalossa Pielisjoen linnassa, josta se siirtyi yliopistokampukselle Aurora II -rakennukseen vuonna 2006.

Karjalan tutkimuslaitos on yhteiskuntavastuullinen yliopistollinen yksikkö, jolla on ajassa muuttuva alueellinen ja kansallinen tehtävä. Erikoistutkija Ismo Björn on juuri julkaissut laitoksen historian ”Viisikymmentä vuotta Karjalan tutkimus(laitos)ta”.

– Vahvuutemme on ollut monitieteinen vertaileva tutkimusote ja yhä kuultava kriittinen ääni. Historia kertoo myös laitoksesta työyhteisönä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana, Ismo Björn summaa.
 
Nykyään tutkimuslaitoksella tehdään monitieteistä humanistista ja yhteiskuntatieteellistä perustutkimusta ja soveltavaa tilaustutkimusta, josta vastaa Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia. Tutkimus keskittyy aluekehitykseen ja maaseutuun, etnisiin ja kulttuurisiin kysymyksiin sekä rajaan ja Venäjään, jota tutkitaan esimerkiksi Venäjä- ja rajatutkimuskeskus Verassa.

Karjalan tutkimuslaitos on ainutlaatuinen alueellinen tutkimuslaitos, joka on vakiinnuttanut asemansa tieteellisesti korkeatasoisena ja kansainvälisenä tutkimusyksikkönä.

– Laitos ja sen tutkijat ovat osanneet mukautua muutokseen. Olemme myös menestyneet hyvin kilpailussa ulkopuolisesta rahoituksesta, jonka saaminen on nykyään entistä tärkeämpää. Myös soveltavan tutkimuksen rahoituksessa laitos on ollut menestyksekäs, toteaa laitoksen johtaja Petri Kahila.

Juhlaseminaarissa on kaksi paneelia, joista ensimmäisessä keskustellaan Karjalan tutkimuslaitoksen käännekohdista. Toisessa, englanninkielisessä paneelissa aiheena ovat rajat ja rajanvedot epävarmuuden ja väkivallan ajassa. Seminaari on ilmainen ja yleisölle avoin.

Juhlaseminaarin ohjelma verkossa osoitteessa https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/karjalan-tutkimuslaitos-50-juhlaseminaari

Laitoksen historiateos:
Björn, Ismo 2022: Viisikymmentä vuotta Karjalan tutkimus(laitos)ta.
Publications of the University of Eastern Finland, General Series No 40.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-4547-1

Lisätiedot:

Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja Petri Kahila, petri.kahila(at)uef.fi

Erikoistutkija Ismo Björn, ismo.bjorn(at)uef.fi