Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Loimolan Voima esittää musiikkia.

Loimolan voima esiintyy 26.11. Karjalatalossa Helsingissä sekä Ylen Sydänjuurilla-ohjelmassa 21.11. Kuva: Jarmo Lapiolahti, JJPhotos.

Karjalan kieli eläy – karjalan kielen viikolla juhlistetaan elävää ja nykyaikaista karjalaa

Karjalan kielen viikkoa vietetään 21.–27.11.2022.

Viikolla 47 eli 21.–27.11.2022 juhlitaan Suomessa karjalan kielen viikkoa, joka huipentuu karjalan kielen päivään sunnuntaina 27.11. Viikon tarkoituksena on juhlistaa karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä sekä tehdä karjalan kieltä ja sen uhanalaista asemaa näkyviksi monin eri tavoin. Viikkoa toteuttavat Itä-Suomen yliopiston ja Karjalan Sivistysseuran väki yhteistyössä karjalaisjärjestöjen ja muun kieliyhteisön kanssa. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opiskelijat tuovat toteutukseen oman panoksensa.

Viikkoa vietetään erityisesti sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston karjalan elvytyshankkeen ja Karjalan Sivistysseuran yhteisellä Karjalan kieli eläy -Facebook-sivulla julkaistaan avoimella kirjoituskutsulla kerättyjä lyhyitä kertomuksia, kuvia ja videoita. Kirjoituskutsun teemaksi on tänä vuonna valittu karjalan rakkaimmat sanat, ja kirjoituksia tullaan julkaisemaan kaikilla karjalan kielen päämurteilla (vienankarjala, eteläkarjala ja livvinkarjala). Lisäksi karjalan kielen viikolla julkaistaan Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen, valokuvaaja Anne Kalliolan ja Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen toteuttama karjalaisista nuorista kertova videosarja Karjalaine iäni.

Karjalan kielen viikkoa vietetään myös internetin ulkopuolella. Karjalan kielen opiskelijat, opettajat, karjalaisjärjestöt ja yksittäiset ihmiset järjestävät viikon aikana esimerkiksi seuraavanlaisia tapahtumia ympäri maata:
•    Karjalankielisen Loimolan Voima -yhtyeen konsertti Helsingin Karjalatalossa 26.11. kello 12, osana Karjalan Liiton pitäjä- ja sukumarkkinoita
•    Karjalankielinen karaoketapahtuma Rääkkylän Tarinatuvalla 25.11 kello 14 ja 16
•    Karjalan kieli eläy! -näyttely Tuupovaaran kirjastossa 9.11. alkaen ja karjalankielinen tapahtuma 21.11. kello 17 alkaen
•    Karjalankielisten keskustelukerhojen eli Paginpertien kokoontumiset Joensuussa (27.11. kello 16-18, Rantakatu 23A) ja Helsingissä (24.11. kello 17-18.30, Luotsikatu 9D)
•    Karvoskylän ortodoksisessa kirkossa avoimet ovet (24.11. kello 12-20) ja karjalankielinen liturgia (27.11. kello 10)
•    Loimolan Voiman vierailu Yle 1 -radion Sydänjuurilla-ohjelmassa 21.11.

Lisätietoja karjalan kielen viikosta:
Helka Riionheimo, professori, Itä-Suomen yliopisto (helka.riionheimo(at)uef.fi) 
Eeva-Kaisa Linna, puheenjohtaja, Karjalan Sivistysseura (puheenjohtaja(at)karjalansivistysseura.fi) 
Karjalan elvytyshanke (karjalanelvytys(at)uef.fi)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100068689297562
https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/karjalan-kielen-netali/
https://uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi/karjalan-armas-sana-karjalan-kielen-nedali-21-27-11/ 
 

Uhanalainen mutta kehittyvä karjala

Karjalan kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen. Se on oma itsenäinen kielensä, jota ei pidä sekoittaa suomen kielen Pohjois- ja Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin ja jota on puhuttu Suomessa yhtä kauan kuin suomeakin. Karjala saattaa suomenkielisen korvaan kuitenkin kuulostaa etäisesti tutulta, sillä se on suomen läheisin sukukieli.

Viimeisimpien arvioiden mukaan Suomessa on noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa henkilöä ja lisäksi noin 20 000 sellaista, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Karjala on siis pieni ja uhanalainen kieli, ja Itä-Suomen yliopistossa toimii vuosina 2021–2022 karjalan kielen elvytyshanke. Yliopisto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö neuvottelevat parasta aikaa hankkeen jatkosta, sillä toiveissa on, että hyvin alkanutta työtä päästäisiin jatkamaan. Vaikka karjalan asema on heikko, on se myös kehittyvä ja elinvoimainen kieli, jota pitävät esillä elvytyshankkeen lisäksi lukuisat yhdistykset, yksityishenkilöt ja kieliaktivistit. 

Lisätietoa karjalan kielestä:
https://www.kotus.fi/kielitieto/kielet/karjala
https://www.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli/ 

 

Avainsanat