Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Snelmmanian pääaula.

KARJALAN KIELI ELÄY – karjalaa juhlitaan ja tehdään tunnetuksi karjalan kielen viikolla 22.–28.11.

Karjalan kielen viikkoa vietetään 22.–28.11. Viikkoa vietetään nyt toista kertaa, ja sen tarkoituksena on juhlia karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä ja tehdä karjalan kieltä näkyväksi monin eri tavoin. Karjalan kielestä kiinnostuneita on kutsuttu mukaan niin Suomesta, Venäjältä kuin muistakin maista. 

Paljon töitä karjalan aseman parantamiseksi

Vuonna 2009 marraskuuna 27. päivänä Suomi myönsi ensimmäistä kertaa karjalankielisen väestönosansa olemassaolon, ja kotoperäinen ja maassamme ”aina” puhuttu karjalan kieli tunnustettiin. Tuona päivänä Tasavallan presidentti Tarja Halonen antoi asetusmuutoksen, jolla Euroopan alueellisten tai vähemmistökielten peruskirjaa sovelletaan myös karjalan kieleen. 27.11. on nykyisin Suomen karjalankielisten viettämä epävirallinen karjalan kielen päivä. 

Karjalan kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen. Se on oma itsenäinen kielensä, eikä sitä ei pidä sekoittaa suomen kielen Pohjois- tai Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin. Karjala on suomen läheisin sukukieli, ja erityisen paljon karjala muistuttaa Itä-Suomen murteita. 

Suomessa on viimeisimpien arvioiden mukaan noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa asukasta ja lisäksi noin 20 000 henkilöä, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Venäjällä karjalanpuhujia on viimeisimmän väestönlaskennan mukaan noin 26 000.

Karjala on vakavasti uhanalainen kieli, ja Itä-Suomen yliopistossa toimii vuosina 2021–2022 karjalan kielen elvyttämishanke. Karjalan yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi tehdään paljon töitä, ja kieli on mukana parhaillaan valmisteilla olevassa hallituksen kielipoliittisessa ohjelmassa. 

Useita tapahtumia pitkin viikkoa

Vaikka karjalan kieli on uhanalainen, se on silti edelleen elävä kieli. Vuosi sitten joukko karjalan kielen aktivisteja ideoi spontaanisti päivän ympärille kokonaisen karjalan kielen viikon. Tapahtuma sai nimekseen Karjalan kieli eläy.  

Viikkoa vietetään erityisesti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Karjalan Sivistysseuran Uutisčuppu – Uudisčuppu -ajankohtaiskanavalla, mutta viikko laajenee myös Internetin ja somen ulkopuolelle. Karjalan kielen opiskelijat, opettajat, karjalaisjärjestöt ja jopa yksityiset ihmiset järjestävät viikolla erilaisia tapahtumia eri puolella maata. Tiedossa on karjalaisia illatsuja, vierailuja kirjastoihin ja päiväkoteihin, karjalankielisiä esityksiä yleisölle useilla paikkakunnilla, karjalaista ruokaa, karjalankielinen pikkujoulu kaikille kiinnostuneille Zoomissa.

Karjalan kielen viikkoa toteuttavat Itä-Suomen yliopiston, Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen väki sekä karjalan kieleen sitoutuneet aktivistit. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opiskelijat tuovat toteutukseen oman panoksensa.


Lisätietoja Karjalan kieli eläy -viikosta:
Professori Helka Riionheimo, Itä-Suomen yliopisto helka.riionheimo(at)uef.fi
Puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna, Karjalan Sivistysseura puheenjohtaja(at)karjalansivistysseura.fi
Puheenjohtaja Tuomo Kondie, Karjalaiset Nuoret Šuomešša karjalazetnuoretsuomes(at)gmail.com

https://www.facebook.com/Karjalan-kieli-el%C3%A4y-104724438093738 
http://uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli-elay/ 
http://www.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli/ 
https://www.instagram.com/karjalazet/ 
https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/karjalan-kielen-netali/

Avainsanat