Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

UEFin liput.

Kansainvälisistä korkeakoulutetuista valmennetaan yrityksille osaajia

Itäsuomalaisille yrityksille valmennetaan kansainvälisiä osaajia Itä-Suomen yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten ja Karelia-ammattikorkeakoulun KOVAT-hankkeessa.

Pohjois-Karjalassa on suuri joukko työllistymistä toivovia korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia. Yritykset taas tarvitsevat korkeakoulutettuja osaajia.  – Harmillisen usein työllistyminen jää kuitenkin toteutumatta, esimerkiksi ammattikielen tai työssä tarvittavan ammatillisen erityisosaamisen puuttuessa, toteaa KOVAT-hankkeen projektipäällikkö Sonja Kortelainen Aducatesta.

Pohjois-Karjalan ulkomaalaistaustaisten työttömyysaste on maan korkein, heistä yli 50 prosenttia on työttöminä. – Maakunnan elinvoiman ja väestökehityksen kannalta on olennaista, että mahdollisimman monet alueella jo asuvat ja opiskelevat korkeakoulutetut kansainväliset osaajat saadaan töihin alueen yrityksiin. Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmassa korostetaan osaavan työvoiman saatavuutta ja koulutuksen osuvuutta. Lupaava kasvu ei saisi tyrehtyä osaajapulaan, jota esiintyy jo muun muassa alueemme teknologiateollisuudessa.

Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittamassa ESR-hankkeessa KOVAT – Kansainvälisen osaajan valmennus työhön Aducate ja Karelia-ammattikorkeakoulu etsivät toimivia ja helppoja tapoja tukea korkeakoulutettujen kv-osaajien työllistymistä. Hankkeessa koulutetaan ja valmennetaan yrityksiin kv-osaajia. Valmennus keskittyy teemoihin, joissa alueen yrityksissä kaivataan lisää osaamista ja osaajia. Valmennusta toteutetaan myös työpaikoilla. Samalla tarkennetaan korkeakoulujen tietämystä siitä, millaista kielitaitoa tai muuta osaamista kv-osaaja tarvitsee pärjätäkseen työssä.

KOVAT tarjoaa yrityksille mahdollisuuden löytää juuri heille sopiva korkeasti koulutettu työntekijä. Yhdessä yrityksen kanssa korkeakoulujen kokeneet valmentajat räätälöivät työntekijän perehtymistä ja työssä pärjäämistä tukevan koulutuspolun. Yritykset lähtevät hankkeeseen mukaan nimellisellä rahoitusosuudella, kun taas kv-osaajille sparraus on maksutonta ja toimintaan voivat osallistua niin työttömät, opiskelijat kuin paluumuuttajatkin. Toiminnan taustalla on laaja verkosto. Yritysyhteistyötä vahvistavat osaltaan Business Joensuu ja KETI.

Lisätietoja:      

Projektipäällikkö Sonja Kortelainen, sonja.kortelainen(a)uef.fi, 050 4339254

https://www.uef.fi/fi/web/aducate/kovat