Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

SARS-CoV-2 virus

Kansainvälinen tutkimus korona-ajan vaikutuksista henkiseen hyvinvointiin käynnistyy

Monet kokevat meneillään olevan poikkeuksellisen aikamme hätätilana. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten ihmiset toimivat haastavina aikoina ja miten elämän merkityksellisyyttä silloin tavoitellaan. Itä-Suomen yliopiston teologian soveltavien opintojen yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen on nyt mukana käynnistämässä kansainvälistä tutkimusprojektia “Merkityksen löytäminen pandemian aikana” (Finding meaning in the times of pandemic). Projekti tuo yhteen ihmisiä useista maista: tällä hetkellä tutkimustiimit sijaitsevat Espanjassa, Italiassa ja Suomessa.

Tutkimuksessa tarkastellaan, miten COVID-19-pandemia vaikuttaa ihmisiin. Erityisesti kiinnostuksen kohteena on elämän merkityksen kokemus kriisin aikana sekä se, miten ihmiset kokevat omat elämän arvonsa koronaepidemian aikana: miten uskonnollisuus, hengellisyys ja elämän muut tärkeät arvot nyt näyttäytyvät.

– Elämän merkityksellisyyden kokemus on tärkeä osa jokaisen ihmisen hyvinvointia. Äkilliset elämän muutokset ja kriisit vaikuttavat kokemukseen elämän merkityksestä: haastavimmillaan muutokset saattavat vahingoittaa ja järkyttää kokemusta merkityksellisestä elämästä, Saarelainen kertoo.

Tutkimuksessa hengellisyys ymmärretään laajana käsitteenä, joka sisältää uskonnollisuuteen liittyvät kokemukset, mutta myös uskonnosta riippumatonta pyhyyden ja elämän merkityksellisyyden tavoittelua.

Tutkimukseen voi osallistua kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt henkilö mistä päin maailmaa tahansa. Tutkijat toivovat tavoittavansa ihmisiä laajasti, jotta erilaiset maailmankuvat, kokemukset ja arvot tulevat tutkimuksessa esille.

Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen, suvi.saarelainen(at)uef.fi, p. 050 467 6975