Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Aurora-rakennus Joensuun kampuksella.

Kampuksilla valaistaan kohteita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä

Kansainväliset naisjärjestöt kampanjoivat Joensuussa ja Kuopiossa 25. marraskuuta.

Itä-Suomen yliopiston kampuksilla valaistaan kohteita oranssilla värillä torstaina 25. marraskuuta. Valaistukset liittyvät kansainväliseen kampanjapäivään, joka kiinnittää huomiota naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan ympäri Suomea ja maailmaa.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ihmisoikeusrikkomus. Arviolta joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, joissain maissa luku nousee jopa 70 prosenttiin. Suurin osa tästä väkivallasta tapahtuu kotona. Naisiin kohdistuva väkivalta on myös Suomessa eräs suurimmista ihmisoikeusongelmista.

Joensuussa Itä-Suomen yliopisto osallistuu kampanjaan yhdessä Joensuun Zonta-kerhon ja Joensuun kaupungin kanssa. Kampuksella oranssin valaistuksen kohteena on Aurora-rakennuksen julkisivu. Kampanja näkyy myös kaupungilla, kun Zonta-kerho pukee susipatsaat Aino Stranden-Sorviston valmistamilla oransseilla Zonta says no -huiveilla. Zonta sanoo EI -kampanjan tavoitteena on vaikuttaa asenteisiin naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Kuopiossa kampanjaa toteuttavat yhteisvoimin naisjärjestöt, Zonta-kerhot, Kuopion Soroptimistiklubi ja Savon Nytkis. Monet kaupungin julkiset tahot ovat mukana kampanjassa oransseilla valaistuksilla ja väreillä tai muilla keinoin. Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella oranssin valaistuksen kohteena on Markku Viitasalon suunnittelema Lentoon-teos Savilahdella. Valaistuksen kohteina ovat myös muun muassa Kuopion musiikkikeskus, Kuopion kaupunginteatteri ja Kuntolaakson uimahalli. Lisäksi kaupungit patsaista Siskotyttö, Veljmies ja Minna Canth on tarkoitus pukea oransseihin kaulahuiveihin.

Tiedotteen lähteet: Joensuun Zonta-kerho, Zontakerhot Kuopio I ja Kuopio II, Kuopion Soroptimistiklubi, Savon Nytkis