Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Photo of a building on the university's campus.

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteet ja metsätieteet mukana kehittämässä biotalouden yrittäjyyttä Euroopassa

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos on partnerina FOEBE (Fostering Entrepreneurship for the BioEconomy) -hankkeessa, jossa kehitetään biotalouden opiskelijoiden yrittäjyystaitoja ja tuetaan näin biotaloussektorin kasvua Euroopassa. Euroopan komission Erasmus+ -ohjelma rahoittaa hanketta, jossa on Itä-Suomen yliopistosta mukana kauppatieteiden ja metsätieteiden asiantuntijoita.

Biotalouden kehittäminen on yksi Euroopan unionin avainstrategioista, ja se on myös avainasemassa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman Green Dealin onnistumisessa. Nykyisiä yrittäjyyden koulutusohjelmia ei ole räätälöity biotaloussektorin tarpeisiin, mikä osaltaan haittaa alan kehittymistä. FOEBEn tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä biotalouden koulutuksessa Euroopassa. Hankkeessa edistetään biotalouden maisteri- ja tohtorivaiheen opiskelijoiden yrittäjyystaitojen kehittymistä kestävä kehitys huomioiden.

– Hanke tukee erinomaisesti tutkimuksen jalkauttamista opetukseen osana yliopiston monitieteistä Metsät ja biotalous -tutkimusyhteisöä, sanoo professori Tommi Laukkanen kauppatieteiden laitokselta.

FOEBEssa ovat mukana kaikki kuusi Euroopan biotalousyliopistojen allianssin (European Bioeconomy University alliance, EBU) jäsentä sekä Warsaw University of Life Sciences Varsovasta. Hanketta koordinoi ranskalainen AgroParisTech ja mukana ovat EBU-verkostosta Itä-Suomen yliopiston lisäksi yliopistot Bolognasta, Hohenheimista, Wienistä ja Wageningenista. Hankkeessa hyödynnetään korkeakoulujen asiantuntemusta, resursseja ja tietotaitoja biotaloussektorin tarpeisiin räätälöityjen yrittäjyysopintojen kehittämisessä. Hankekumppaneilla on vahvat yhteydet biotalouden toimijoihin ja innovaatioekosysteemeihin erityisesti kansallisten klustereiden kautta.

– FOEBE on tärkeä päänavaus konkreettiselle opetusyhteistyölle EBU-verkostossa, toteaa metsätieteiden osaston johtaja, professori Jyrki Kangas.

Opintojen toteutuksessa hyödynnetään monimuotoisuutta, joka yhdistää verkko- ja lähiopetusta. Painopiste on innovatiivisissa pedagogisissa ratkaisuissa. FOEBEn opintojaksot tarjotaan valinnaisina opintoina biotalouden maisteri- ja tohtoriopiskelijoille. Nämä valinnaiset opinnot ovat joustavia ja sopivat nykyisten eurooppalaisten korkeakoulujen opetussuunnitelmiin.

– Kehittämällä biotalouden opiskelijoille tarjottavaa yrittäjyyskoulutusta, FOEBE osaltaan edistää heidän mahdollisuuksiaan innovoida ja viedä ideoitaan markkinoille, kertoo hankkeesta vastaava yliopistonlehtori Helen Reijonen Itä-Suomen yliopistosta.

Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2020. –31.8.2023.

Lisätietoja: Helen Reijonen, puh. 050 435 2408, helen.reijonen(at)uef.fi

Hankkeen sivut UEF Connectissa