Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Carelia-talon portaiden teksti.

Itä-Suomen yliopistolla hyvä tulosvuosi

Itä-Suomen yliopiston toiminnallinen ja taloudellinen tulos oli hyvä vuonna 2020. Koronavirus ja poikkeusolot vaikuttivat toimintaan, mutta keskeiset toiminnalliset tavoitteet toteutuivat hyvin.

Vuonna 2020 Itä-Suomen yliopistossa suoritettiin 167 tohtorintutkintoa, 1 739 ylempää korkeakoulututkintoa ja 1 326 alempaa korkeakoulututkintoa. Ylemmissä korkeakoulututkinnoissa saavutettiin yliopiston historian paras tulos. Myös yliopiston kansainvälisten julkaisujen määrä kasvoi aiemmista vuosista. 

Yliopiston tilikauden voitto oli 13,1 miljoonaa euroa, josta sijoitus- ja rahoitustoiminnan osuus oli 10,8 miljoonaa euroa. Operatiivisen toiminnan tulos, johon sisältyy korkeakoulujen valtionrahoitus, täydentävä rahoitus ja niitä vastaavat kulut, oli 1,4 miljoonaa euroa. Osa täydentävän rahoituksen hankkeista viivästyi ja täydentävän rahoituksen tuotot jäivät normaalista tasosta. Koronapandemian myötä muun muassa matkakuluista muodostui kustannussäästöjä. Kokonaisuutena operatiivisen toiminnan tuotot ja kulut olivat hyvin tasapainossa.

Sijoitus- ja rahoitustoiminnan realisoituneet nettotuotot olivat 6,6 miljoonaa euroa. Myös sijoitustoiminnan realisoitumattomat arvonmuutokset vaikuttavat yliopiston tulokseen. Realisoitumattomien nettotuottojen osuus yliopiston tuloksesta oli 4,2 miljoonaa euroa. Yliopistolla on käynnissä valtion vastinrahoitusta kerryttävä varainkeruukampanja Tee tietoinen valinta. Vuonna 2020 kampanjan keräystuotot olivat 0,3 miljoonaa euroa. Kampanja jatkuu vielä kesäkuuhun 2022 asti. 

– Yliopiston toiminnallinen tulos on hyvä ja talous vakaalla pohjalla, toteaa rehtori Jukka Mönkkönen.

Yliopisto on neuvotellut opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sopimuksen vuosille 2021–2024. Vuonna 2021 yliopiston kokonaisrahoitus nousee, mikä mahdollistaa lisäpanostukset toimintaan, esimerkiksi lisäaloituspaikkoihin ja logopedian koulutukseen.   

Vuoden 2020 tilinpäätös oli Itä-Suomen yliopiston hallituksen käsittelyssä 12. huhtikuuta. Yliopistokollegio käsittelee tilinpäätöksen kokouksessaan 28. toukokuuta.

Lisätietoja: 
Rehtori Jukka Mönkkönen, p. 040 728 8057 
Talous- ja rahoitusjohtaja Heini Koskenvuori, p. 050 569 7560