Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Opiskelijoita seisoo ulkona portailla.

Itä-Suomen yliopisto kannustaa ulkomaalaisia opiskelijoita suomen kielen opintoihin uudella apurahalla

Itä-Suomen yliopisto ottaa ensimmäisenä suomalaisyliopistona käyttöön suomen kielen oppimiseen perustuvan apurahan englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissaan. Apurahan tavoitteena on kannustaa kansainvälisiä opiskelijoita oppimaan suomen kieltä, parantaa työllistymismahdollisuuksia sekä helpottaa opiskelijoita integroitumaan paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan. 

- Suomen kielen osaamisella on keskeinen merkitys opiskelijoiden kotoutumisessa ja työllistymisessä Suomeen. Itä-Suomen yliopisto haluaa omalta osaltaan olla tukemassa kansainvälisiä opiskelijoita siinä, että kielen opiskeleminen olisi yhä tiiviimpi osa opintoja myös yliopistossa, akateeminen rehtori Tapio Määttä perustelee 1.8.2024 alkaen käyttöönotettavaa uutta apurahamallia. 

Apuraha voidaan myöntää lukuvuosimaksullisille opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet Itä-Suomen yliopistossa läsnäolevina opiskelijoina aktiivisesti suomen kieltä ja saavuttavat apurahaan oikeuttavan kielitaidon. Kielitaidon mittareina on kansallinen YKI-testi keskitasolla tai UEFin suomen kielen opinnot taitotasolla A2.2 

Yliopiston kielikeskuksen johtaja Lauri Tolkki toteaa, että erityisesti tiiviiden, kaksivuotisten maisteriopintojen aikana kokonaan uuden kielen oppiminen kansalaisuuteen vaadittavalle tasolle on varsin haastavaa.  

- Kielikeskuksen suomen kielen opetustarjontaa on laajennettu merkittävästi ja apurahan sitominen UEFin omaan kieliopintopolkuun toivottavasti motivoi opiskelijoita tarttumaan asiaan heti opintojensa alussa. Tällöin apurahan saamisen kriteeriksi määritelty taitotaso on myös kaksivuotisten maisteriopiskelijoiden saavutettavissa, Tolkki kertoo.     

Itä-Suomen yliopistossa opiskelee noin 1400 kansainvälistä opiskelijaa, joista valtaosa on kotoisin EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. Yliopistossa on tarjolla yli 30 englanninkielistä kandidaatti- tai maisteriohjelmaa. Yliopiston lukuvuosimaksut vaihtelevat 8000–10 000 euron välillä riippuen ohjelmasta, ja niitä maksavat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta saapuvat opiskelijat. Suomen kielen apuraha on osittainen alennus lukuvuosimaksusta, suurimmillaan 5000 euroa.  Tarkempia tietoja apurahasta löydät Tuition fees, waivers and scholarships -sivustolta.