Hyppää pääsisältöön

Sähkökatkoihin varautuminen yliopistossa

UEFin ilmapalloja

Itä-Suomen yliopisto avaa opintojaan maksutta työttömille ja lomautetuille

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opetustarjontaa avataan maksuttomana työttömille ja lomautetuille. Etu on voimassa vuoden 2020 loppuun mennessä tehdyissä ilmoittautumisissa.

Koronakriisi aiheuttaa monenlaisia muutoksia arkeen. Osaamisen kehittämisen kautta muutoksista selviytyminen voi helpottua ja uudet taidot mahdollistavat esimerkiksi uudenlaisille urapoluille hakeutumisen.

– Olemme avanneet avoimen yliopistomme opetustarjonnan maksuttomana työttömille ja lomautetuille. Opinnot ovat aidosti avoimia kaikille, niihin ei ole ikärajoituksia tai pohjakoulutusvaatimuksia, kertoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä.

Mahdollisuus maksuttomiin opintoihin koskee kaikkia ajalla 4.5.-31.12.2020 tehtyjä ilmoittautumisia. Etu koskee avoimen yliopiston itse järjestämää opetusta eli sen piiriin ei kuulu yhteistyöoppilaitosten opetustarjonta.

–  Opinto-oikeuksiin aikataulu ei vaikuta, riittää, kun on ilmoittautunut vuoden loppuun menneessä. Opinnot jatkuvat maksuttomana siihen saakka, kun kyseisen kokonaisuuden opinto-oikeuskin, sanoo koulutusjohtaja Leena Leskinen Itä-Suomen yliopiston avoimesta yliopistosta.

Avoimen yliopiston opetustarjonnasta pääosa on jo verkossa. Lähiopetusta ei koronaviruspandemian aikana kuitenkaan järjestetä.

– Lähiopetusta on nyt siirretty verkkoon, joten myös poikkeusolojen jatkuessa ja lähiopetuksen ollessa tauolla opintoja on hyvin tarjolla, Leskinen sanoo.

Osaamista erilaisiin tarpeisiin

Avoimen yliopiston opinnot tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden laajentaa ja syventää työelämässä tarvittavaa osaamista hyödyntämällä opintoja sellaisenaan tai opiskelemalla tutkintoon asti.

Avoimen yliopiston opinnot ovat yliopistotutkinnon osia. Useilla koulutusaloilla on myös niin kutsuttu avoimen väylä, joka tarkoittaa sitä, että tietyn määrän opintoja opiskeltuaan voi hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta.

– Itä-Suomen yliopiston avoimen väyliä laajennetaan ja luomme uusia avoimen väyliä ensi vuoden opiskelijavalintoihin. Avoimen yliopiston kautta voi siis vaikka heti aloittaa opinnot myös tavoitteena yliopistotutkinto, Määttä kertoo.

Opintomahdollisuuksien kartoittamiseen ja opintojen valintaan saa tukea opinto-ohjaajilta ja oppiaineiden suunnittelijoilta.

– Avoimessa yliopistossa on kattavat neuvonta- ja ohjauspalvelut, jotka ovat tarjolla maksutta kaikille. Ohjausajan voi varata verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Ohjauskeskustelut voi käydä puhelimitse tai verkon välityksellä, kertoo Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opinto-ohjaaja Leila Saramäki.

Kaikille opinnoista kiinnostuneille järjestetään opintoihin ja opiskeluun liittyvät infotilaisuudet perjantaina 8.5. klo 15-16 ja torstaina 14.5. klo 14-15. Tilaisuudet toteutetaan verkossa Zoom-kokouksena. Osallistumislinkit löytyvät tämän uutisen lopusta.

Työtön työnhakija voi tietyin edellytyksin opiskella sivutoimisesti tai jopa päätoimisesti menettämättä työttömyysetuuttaan. Opintojen vaikutus työttömyysetuuteesi ratkaistaan TE-palveluissa, joten opinnoista kiinnostuneen kannattaa neuvotella TE-palveluiden kanssa opiskelusuunnitelmistaan ennen opintoihin ilmoittautumista.

Lisätietoja:

  • Akateeminen rehtori Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto, tapio.maatta (at) uef.fi, +358 50 575 1589
  • Koulutusjohtaja Leena Leskinen, Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto, leena.leskinen (at) uef.fi, +358 400 970 784

Voit osallistua molempiin infotilaisuuksiin oheisen linkin kautta: https://uef.zoom.us/j/65759471892

  • infotilaisuus perjantaina 8.5. klo 15-16
  • infotilaisuus torstaina 14.5. klo 14-15

Lue lisää Itä-Suomen yliopiston opetustarjonnasta työttömille ja lomautetuille:
https://www3.uef.fi/fi/web/aducate/opintoja-tyottomille-ja-lomautetuille

Lue lisää avoimen yliopiston opinto-ohjauksesta:
https://www3.uef.fi/fi/web/aducate/opinto-ohjaus

Lue lisää työttömänä opiskelemisesta:
https://www3.uef.fi/fi/web/aducate/tyottomana-opiskeleminen