Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Lapsi puheterapiassa.

Itä-Suomen yliopisto aloittaa puheterapeuttien koulutuksen

Itä-Suomen yliopisto käynnistää puheterapeuttikoulutuksen syksystä 2021 alkaen. Yliopisto sai humanistisella koulutusalalla logopedian koulutusvastuun opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksen muutoksella, josta ministeriö tiedotti heinäkuussa. Uuden koulutusohjelman käynnistäminen rahoitetaan ministeriön myöntämällä lisärahoituksella, yliopiston omilla panostuksilla ja täydentävää rahoitusta hakien. 

– Teimme kovasti töitä saadaksemme koulutusvastuun Itä-Suomeen. Iloitsemme erityisesti siitä, että uusi koulutus helpottaa puheterapeuttipulaa valtakunnallisesti ja vahvistaa yliopiston alueellista vaikuttavuutta ja yhteistyötä, toteaa akateeminen rehtori Tapio Määttä.

Itä-Suomen yliopistolla on erinomaiset valmiudet käynnistää puheterapeuttien koulutus, ja koulutukseen liittyvät suunnitelmat ovatkin jo hyvässä vaiheessa. Koulutus käynnistyy 25 vuosittaisella aloituspaikalla. Ensimmäiset puheterapeutit valmistuvat aikaisintaan vuonna 2026.   

– Parhaillaan laadimme opetussuunnitelmaa ja rakennamme opintoihin keskeisesti tarvittavaa harjoitteluverkostoa alueellemme. Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme tältä osin vastata alan ja alueen työvoimapulaan tutkimusperustaisella logopedian koulutuksella, toteaa humanistisen osaston johtaja professori Risto Turunen.

Uusi koulutusvastuu sijoittuu filosofisen tiedekunnan humanistiseen osastoon, mutta on luonteeltaan monitieteistä yhteistyötä muun muassa logopedian, kielitieteellisen puheentutkimuksen, lääketieteen ja psykologian kesken.

– Monitieteisyys tulee näkymään myös käynnistyneissä rekrytoinneissa, joissa huomioimme logopedian tutkimukselliset, koulutukselliset ja työelämälähtöiset vaatimukset. Oppiaineeseen rekrytoidaan useita opettajia, muun muassa oppiaineesta vastaava professori, täydentää filosofisen tiedekunnan dekaani Janne Pietarinen

Kiinnostus logopedian tutkintokoulutukseen ja sen myötä puheterapeutin ammattiin on ollut valtakunnallisesti suurta jo tässä vaiheessa. 

Lisätietoja:     
Akateeminen rehtori Tapio Määttä, tapio.maatta(at)uef.fi, p. 050 575 1589
Dekaani Janne Pietarinen, janne.pietarinen (at) uef.fi, 050 465 0642