Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Illustration image for IMLEX degree programme

IMLEX-maisteriohjelma avaa ainutlaatuisen opintopolun Japanin ja Euroopan yliopistoihin

Kuvantaminen, valaistus ja laajennetun todellisuuden teknologia kohtaavat monitieteisessä Erasmus Mundus Japan -koulutusohjelmassa.

Kansainvälinen maisteriohjelma IMLEX, Imaging and Light in Extended Reality, tarjoaa ainutlaatuisen ja monitieteisen koulutusmahdollisuuden kuvantamisen ja valaistuksen kokonaisuuteen sovellettuna laajennetun todellisuuden teknologioihin.

IMLEX on Erasmus Mundus Japan -koulutusohjelma, jonka ydinkumppaneina toimivat eurooppalaiset ja japanilaiset yliopistot: University of Eastern Finland (UEF), Toyohashi University of Technology (TUT) Japanista, University Jean Monnet (UJM) Ranskasta ja KU Leuven Belgiasta. Konsortion akateemisiin kumppaneihin lukeutuvat Chiba University ja Utsunomiya University Japanista. Ohjelmalla on lisäksi useita yrityskumppaneita globaalisti. Itä-Suomen yliopistosta ohjelmassa ovat mukana tietojenkäsittelytieteen laitos sekä fysiikan ja matematiikan laitos.

– IMLEX-ohjelma on yksi kolmesta Euroopan unionin valitsemasta Erasmus Mundus -ohjelmasta, joissa tehdään yhteistyötä EU:n ja Japanin välillä. Kyseessä on siten hyvin ainutlaatuinen ohjelma, jonka on mahdollistanut Itä-Suomen yliopiston pitkäaikainen yhteistyö japanilaisten kumppanien kanssa. Toyohashin teknillisen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kesken on myös kaksoistutkintokoulutusta ICT-alan maisteri- ja tohtorikoulutuksessa, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen professori Markku Hauta-Kasari, joka toimii IMLEX-ohjelman johtajana Itä-Suomen yliopistossa.

Itä-Suomen yliopisto tuottaa IMLEX-ohjelman opiskelijoille ICT-alan ja fotoniikan perusopinnot ensimmäisenä syksynä. Ensimmäisen opintovuoden kevätkaudella puolet opiskelijoista suuntautuu valaistuksen opintoihin KU Leuveniin Belgiaan ja puolet opiskelijoista kuvantamisen opintoihin Jean Monnet -yliopistoon St. Etienneen Ranskaan. Toisen opintovuoden syksyllä kaikki opiskelijat jatkavat opintoja Toyohashin teknillisessä yliopistossa Japanissa. Ohjelman lopuksi opiskelijat tekevät tutkielmansa konsortioon kuuluvissa yliopistoissa tai alan yrityksissä. Ensimmäiset 15 opiskelijaa ovat juuri valmistuneet ohjelmasta.

– IMLEX-opinnot on suunniteltu neljän yliopiston kesken siten, että opiskelijoiden liikkuvuudella on selkeä jatkumo paikasta toiseen. Jokaisen yliopiston erityisosaaminen ja vahvuudet on otettu huomioon ohjelmassa. Ohjelman opiskelijat tulevat niin Japanista kuin muualta maailmasta. Muut kuin japanilaiset opiskelijat opiskelevat myös 1,5 vuoden ajan japanin kieltä, Hauta-Kasari kuvaa ohjelman sisältöä.

Ohjelma soveltuu parhaiten virtuaalitodellisuuden tekniikoista ja mahdollisuuksista kiinnostuneille sekä kansainvälistä kokemusta haluaville opiskelijoille.

– IMLEX-ohjelma antaa opiskelijoille vahvat valmiudet ICT-alan ja fotoniikan osaamiseen. Se mahdollistaa työllistymisen virtuaalitodellisuuden alan eri tehtäviin yrityksissä tai alan jatko-opintoihin. Liikkuvuus vahvistaa lisäksi opiskelijoiden itsenäisyyttä ja valmiutta työllistymiseen eri maissa.

Lisätietoja IMLEX-maisteriohjelmasta ja siihen hakemisesta verkkosivuilla.

Lisätietoja

Laura Hurmalainen, suunnittelija, tietojenkäsittelytieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, laura.hurmalainen@uef.fi