Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Avoimen yliopiston opiskelija Anu Palmunen.

Ihmisten hyvinvointi ja työnäkymät johtivat uudelle uralle

Pitkän työuran liikenneopettajana tehnyt Anu Palmunen vaihtoi sosiaalityön opintoihin Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa.

Kouvolalaisen Anu Palmusen reitti avoimen yliopiston sosiaalityön opintoihin on ollut vaiherikas. Peruskoulun jälkeen Palmunen opiskeli Kouvolan Liiketalouden ja ulkomaankaupan instituutissa, josta hän valmistui merkonomiksi vuonna 1986.

– Valmistumisen jälkeen toimin pankki- ja vakuutusvirkailijana noin kolme vuotta. Olin nuori ja halusin jotain muuta. Vanhempani toimivat autokouluyrittäjinä, ja se varmaan vaikutti, että halusin liikenneopettajaksi, Palmunen kertoo.

Tuohon aikaan liikenneopettajakoulutukseen pääsyvaatimuksiin kuului C-ajokortti ja autoalan työkokemusta vähintään vuosi, joita Palmusella ei ollut. Sinnikkyys palkittiin: ensin hän korotti ajokorttinsa C-luokkaan ja odotti vuoden ennen kuin saattoi hakea aikuiskoulutuskeskukseen, jossa suoritti linja-autokortin. Puolen vuoden linja-autonkuljettajan työn jälkeen Palmunen haki vihdoin liikenneopettajakoulutukseen.

– Opiskelin liikenneopettajaksi Hämeenlinnan opettajakorkeakoulun liikenneopetuskeskuksessa, josta valmistuin joulukuussa vuonna 1991. Koulutukseen kuuluivat myös kasvatustieteen perusteet, jotka opiskelin Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa.

Palmunen työskenteli liikenneopettajana yli kaksikymmentä vuotta. Kun ajokorttilaki uudistui ja autokoulun asiakasmäärät laskivat, Palmusen työt liikenneopettajana loppuivat lokakuussa 2019. Työ oli ollut merkityksellistä, mutta hän oli tuntenut vuosien varrella haluavansa tehdä myös jotain muuta.

– Minua kiinnostaa ihmisen hyvinvointi ja elämän ilmiöt. Olen hakenut useamman kerran ammattikorkeakouluun sosionomiksi, terveydenhoitajaksi, sairaanhoitajaksi ja fysioterapeutiksi saamatta opiskelupaikkaa. Halusin myös työn, jossa on hyvä työllisyystilanne. Nämä vaikuttivat siihen, että aloitin sosiaalityön opinnot Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa tammikuussa 2019. Opiskelut jatkuvat edelleen, ja olen ollut tyytyväinen valintaani ja opiskelusuoritukseeni ottaen huomioon, etten ole opiskellut pitkään aikaan. Opiskelupaikkaa yliopistosta en ole vielä saanut, mutta se on tavoitteeni ja saada tutkinto, Palmunen sanoo.

Kun aiemmista opinnoista on vierähtänyt aikaa, esseiden kirjoittaminen ja tiedon etsiminen kirjoista tuottaa joskus haasteita. Palmunen vinkkaakin avoimen opiskelijoita perehtymään esseen kirjoittamiseen ja tieteelliseen kirjoittamiseen yleensä.

Palmunen on saanut kannustusta opintoihinsa Kymenlaakson kesäyliopiston rehtorilta Elina Ivakolta ja Itä-Suomen yliopiston henkilökunnalta. Tukea opintoihin on antanut sekin, että Palmusen tyttäret ovat opiskelleet samaan aikaan Kuopiossa.

Vanhempi tyttäreni valmistui maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta marraskuussa 2021. Nuorempi tyttäreni valmistuu Savonia-ammattikorkeakoulusta toukokuussa 2022. On ollut mielenkiintoista, kun on voinut vaihtaa ajatuksia opiskelusta heidän kanssaan.