Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Yhdistetyn urheilija ja kauppatieteiden opiskelija Ilkka Herola.

Kuva: Emmi Tiira

Huippu-urheilun ja kauppatieteiden opit jalostuvat asuntosijoittamiseen

Ilkka Herolan urheilijaura sekä johtamisen ja markkinoinnin opinnot tukevat hyvin toisiaan. Yrittämisen koealustana toimii yhteisyritys Iivo Niskasen ja kavereiden kanssa.

Oberstdorfin MM-kisojen yhdistetyn normaalimatkalla helmikuussa hopeaa voittanut Ilkka Herola aloittaa ensi syksynä uutta lukukautta Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden opinnoissaan – ja suuntaa samalla harjoitusleireille.

– Opiskeluni on painottunut syyskauteen ja harjoitusleirien yhteyteen. Kisakauden aikana talvella opintosuoritukset jäävät vähille. Jos henkisestä kapasiteetista on sata prosenttia urheilussa kisakaudella, on annettava siimaa sille, että muut asiat eivät voi kulkea siinä rinnalla mukana, Herola kertoo.

Herolan opinnot kauppatieteiden laitoksella alkoivat vuonna 2017. Hän on suuntautunut opinnoissaan johtamiseen ja markkinointiin. Opinnot ovat edenneet verkkaisesti, mutta Herolan mukaan opiskelu on mahdollista huippu-urheilijallekin.

– Kyllä se haasteensa tuo, mutta opiskelu ja urheilu ovat sovitettavissa yhteen. Kyse on enemmän valinnoista ja priorisoinnista kuin siitä, onko se mahdollista. Nykyään opiskelu etäyhteyksillä on tehty hyvinkin mahdolliseksi. Sopeutumista ja mukautumista se vaatii, kun välillä asioita on päällekkäin aika paljon. Urheilussa suunnitelmia tehdään usein kohtalaisen lyhyellä tähtäimellä, kun edetään fyysisen kunnon mukaan. Joskus suunnitelmat vaihtuvat lennossa ja on siedettävä epävarmuutta, Herola pohtii.

Sijoitusasuntojen markkinat kuumina Kuopiossa

Siilinjärvellä syntynyt ja Puijon Hiihtoseuraa edustava Herola tunnistaa yhtäläiset piirteet urheilussa ja kauppatieteiden opinnoissa. Huippu-urheilussa markkinointityö kuuluu arkeen, ja johtamisen ja markkinoinnin opinnot tukevat sitä osa-aluetta oivallisesti.

– Kun sponsoreiden kanssa toimitaan, markkinointi on aina esillä. Teen myös itseni osalta markkinointia. Minulla ei ole manageria, vaan hoidan sen puolen itse. Urheiluun liittyy yrittäjäluontoinen elämänasenne, Herola sanoo.

Kauppatieteiden opintojen koealustana Herolalle toimii asuntosijoittamiseen keskittynyt yritys, jonka hän perusti yhdessä urheilijakollegansa Iivo Niskasen, veljensä Matti Herolan ja kaverinsa kanssa vuonna 2018.

– Tarkoituksena on ollut tuoda yrityksen käytännön pyörittämisen puolta tutummaksi konkreettisen projektin kautta. Asuntosijoittaminen ei ole niin aikaa vievää ja sitovaa, vaan se on yhdistettävissä monenlaiseen elämäntilanteeseen.

Herolan ja kavereiden yritys on osunut kuumaan vaiheeseen asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi Kuopiossa asuntosijoittaminen on ollut nousukiidossa, ja kaupunkikeskustan uudiskohteiden pienemmistä asunnoista käydään suoranaista kilpailua. Herolan mukaan yrittämällä oppii, millaisia muuttujia asuntosijoittamiseen liittyy, ja miten muutokset olisivat ennakoitavissa.

– Alussa ajateltiin, että osuttiin jonkinlaiseen hype-vaiheeseen asuntosijoittamisessa, mutta siitä se on noussut vielä ihan uusiin sfääreihin. Tosin paikallista vaihtelua hintatasossa on paljon esimerkiksi Jyväskylän ja Kuopion välillä.

Herolan onni on, että yrittämistä ei tarvitse tehdä hampaat irvessä ja otsa kylmässä hiessä.

– Ei tarvitse paineita ottaa. Enemmän tämä on vielä harrastustoimintaa kuin elämä pelissä. Yritys pitää mielenkiinnon yllä asuntosijoittamiseen mutta ei luo pelkoa tulevasta.

Urheilijaura jatkuu ”toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella”

Kun urheilijaura ja kunto ovat täydessä terässä, Herola ei ole puntaroinut tarkemmin urheilun jälkeistä elämää.

– On vaikea laittaa deadlinea uralle, kun tuntuu vielä siltä, että olen toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella urheilijana. Pitää tietysti varautua siihen, että urheilu voi loppua hyvinkin lyhyellä ajalla. Siksi tarvitaan normaaliin elämään tutustumisprojekteja. Viime vuosina on vahvistunut ajatus, että omat intressit työelämässä voisivat olla yrityspuolella joko omassa yrityksessä tai jossain muualla. Projektiluontoinen kehittämistyö on luontaista ajattelua, Herola näkee.

Ammattiurheilijoiden parissa tietoisuus ja tulevaisuuden suunnittelu ovat joka tapauksessa lisääntyneet.

– Oman urheilutoiminnan yhtiöittäminen oli aika harvinaista vielä jokin aikaa sitten. Nyt pitkäjänteisempi suunnittelu on nousemassa enemmän muotiin. Urheilijat ovat tietoisempia erilaisista mahdollisuuksista, ja monella opiskelu kulkee urheilun rinnalla.

Herolan mukaan suomalaiset yritykset voisivat arvostaa enemmän urheilijoiden kokemusta rekrytoinneissaan.

– Maailmalla yritykset palkkaavat mielellään entisiä urheilijoita, koska heidän toimintatapansa ja paineensietokykynsä tiedetään hyviksi. Urheilijoille kertyneen osaamisen käyttämisessä on vielä monta näkökulmaa hyödynnettäväksi esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin saralla, Herola muistuttaa.

Lisätietoja Ilkka Herolan kotisivuilta www.ilkkaherola.fi.