Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

UEFin liput.

Ari Laaksonen nimitetty akatemiaprofessoriksi

  • Ympäristö ja luonnonvarat
  • Yliopistoyhteisö

Ilmatieteen laitoksen tiedote

Suomen Akatemia on nimittänyt Ilmatieteen laitoksen tieteellisen johtajan Ari Laaksosen akatemiaprofessoriksi.

Akatemiaprofessoriksi voidaan valita oman alansa kansainvälisesti arvostettu huippuasiantuntija, jonka tieteellisellä toiminnalla arvioidaan olevan merkittävää vaikuttavuutta tiedeyhteisöön ja yhteiskuntaan. Hänen odotetaan merkittävästi edistävän tutkimusta ja kehittävän luovaa tutkimusympäristöä.

Professori Ari Laaksonen on kuulunut maailman viitatuimpien geotieteilijöiden joukkoon vuodesta 2014 lähtien. Hänellä on tällä hetkellä yli 250 vertaisarvioitua julkaisua, jotka ovat keränneet yhteensä yli 17 000 viittausta.

Laaksonen on keskittynyt tutkimuksessaan erityisesti ilmakehän pienhiukkasiin ja pilviin sekä tapoihin, joilla ne vaikuttavat ilmastoon. Hän aloitti tutkimuksen aiheen parissa jo opiskeluaikoinaan Helsingin yliopistossa. Tutkimus jatkuu uuden ilmakehä- ja ilmastotutkimuksen keskittymän suojissa, jolle on juuri myönnetty rahoitus Suomen Akatemian lippulaivaohjelmasta. Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Itä-Suomen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen osaamiskeskus ACCC (The Atmosphere and Climate Competence Center) keskittyy muun muassa ilmanlaadun ja ilmastonmuutoksen vuorovaikutusten ymmärtämiseen. Akatemiaprofessorikaudellaan Laaksonen keskittyy tutkimaan jääkiteiden muodostumista kiinteiden aerosolihiukkasten pinnoille alle -30 Celsiusasteen lämpötiloissa.

Ilmatieteen laitoksen tieteellisen johtajan tehtävän lisäksi Laaksonen toimii osa-aikaisesti Itä-Suomen yliopiston ympäristöfysiikan professorina. Ari Laaksonen väitteli filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1992 fysiikan alalta. Hän on työskennellyt Itä-Suomen yliopistossa (silloinen Kuopion yliopisto) vuodesta 1998 ja Ilmatieteen laitoksella vuodesta 2008 lähtien.

Lisätiedot: Tieteellinen johtaja Ari Laaksonen, 0405137900, ari.laaksonen@fmi.fi

Suomen Akatemian tiedote