Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Yksityiskohta laboratoriosta

Aivosairauksia ehkäistään pian kantasoluteknologian avulla – EU:lta tukea osaamisen vahvistamiseen

Kaksivuotisessa hankkeessa Itä-Suomen yliopisto ja Helsingin yliopisto kehittävät kantasoluteknologiaa aivosairauksien ehkäisemiseksi. Hanke on saanut lähes 700 000 euron avustuksen Euroopan aluekehitysrahastosta.

Aivojen rappeumasairauksien parantaminen on vaikeaa, sillä aivosairaudet kehittyvät huomaamatta jopa kymmeniä vuosia ennen diagnoosiin johtavia oireita. Kun oireita ilmenee, aivosairaus on yleensä edennyt niin pitkälle, että aivomuutokset ovat peruuttamattomia eikä lääkehoito enää tehoa.

Aivosairauksia olisi mahdollista ehkäistä tehokkaasti, jos ne voitaisiin ennustaa jo lapsuudessa. Itä-Suomen yliopisto ja Helsingin yliopisto kehittävät yhteisessä Go for Growth with Novel Stem Cell Platform -hankkeessaan kantasoluteknologian osaamisperustaa aivosairauksien ennustamiseksi, ehkäisemiseksi sekä ultravarhaiseen diagnostiikkaan. Lisäksi tutkijat hyödyntävät kantasoluteknologiaa lääkekehitykseen, jotta nykyisten huonosti toimivien eläinmallien sijaan tuotekehitykseen saadaan ihmisen soluihin perustuva alusta.

Hankkeen tavoitteena on luoda vahvan osaamispohjan avulla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja yritysyhteistyötä Kuopion ja Helsingin seudun bioalalla, erityisesti terveysteknologian tarpeisiin.

En­sias­ke­lei­ta ai­vo­ku­dok­sen 3D-tu­los­tuk­seen

Viime vuonna alkaneessa tutkimushankkeessa on kehitetty menetelmiä, joiden avulla on mahdollista valmistaa useita eri aivosolutyyppejä ihosta johdetuista kantasoluista. Hankkeessa on myös otettu ensiaskeleita aivokudoksen 3D-biotulostukseen.

– Projektin loppuaikana testaamme lisää ihmisen aivokudoksen 3D-tulostamista käyttäen tulostusmateriaalina kantasoluja. Lisäksi tavoitteenamme on saada valmiiksi useita menetelmiä, joilla ihmisen kantasoluista valmistettuja ihmisen aivosoluja voidaan tutkia osana elävää hiiren aivoa, kertoo professori Jari Koistinaho, joka vetää hanketta Itä-Suomen yliopistossa ja myös Helsingin yliopistossa, yhdessä tutkijatohtori Taisia Rolovan kanssa.

Hankkeessa on yliopistojen lisäksi mukana neljä suomalaista bioalan yritystä. Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) tukea lähes 700 000 euroa. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti. 

Li­sä­tie­to­ja:

Jari Koistinaho
professori, A. I. Virtanen -instituutti, Itä-Suomen yliopisto
johtaja, Neurotieteen tutkimuskeskus, HiLIFE, Helsingin yliopisto
jari.koistinaho (a) uef.fi

https://uefconnect.uef.fi/henkilo/jari.koistinaho/

https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/jari-eerik-koistinaho-9042040

Taisia Rolova
tutkijatohtori, Neurotieteen tutkimuskeskus, HiLIFE, Helsingin yliopisto
taisia.rolova (a) helsinki.fi

https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/taisia-rolova-9369225

Avainsanat