Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Aivojen magneettikuva.

Aivosäätiö myönsi apurahoja Itä-Suomen yliopiston tutkijoille

 

Aivosäätiö on myöntänyt Itä-Suomen yliopistoon useita apurahoja aivoihin ja hermostoon liittyvään tieteelliseen tutkimukseen. Tutkimusaiheina ovat unen muutokset, nenän mikrobiomin muutokset ja infektiot Alzheimerin tautia sairastavilla, otsa-ohimolohkorappeumien erotusdiagnostiikka sekä lasten unitutkimus. Aivosäätiö tukee etenkin uran alkuvaiheessa olevia tutkijoita lahjoitusvaroin.

Aivosäätiö esitteli tiedotteessaan tarkemmin muun muassa projektitutkija Nanxian Jinin hanketta.

Unen muutosten havainnoinnista uusi tapa hidastaa Alzheimerin tautia 

Unihäiriöt, kuten unen pirstoutuminen, hidasaalto- ja REM-unen vähentyminen ovat yleisiä löydöksiä Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa. Viimeaikaiset edistysaskeleet unitutkimuksessa viittaavat siihen, että nämä kaksi havaintoa voivat olla syy-yhteydessä. 

Nanxian Jinin tutkimushankkeessa kehitetään automatisoitua analyysiohjelmistoa, jonka avulla unenrakenteen eri osa-alueita pystytään yhdistämään aiempaa tarkemmin uutta algoritmia hyödyntäen. Tämä tehostaa myös EEG-tallennuksen lukemista. 

Täysin automatisoidut analyysityökalut eivät vain edistä Alzheimer-tutkimusta, ne voidaan myös ottaa nopeasti kliiniseen käyttöön. Unen rakenteen muutosten varhainen havaitseminen ja hoito on mahdollinen uusi tapa hidastaa taudin etenemistä.

Kaikki apurahansaajat Itä-Suomen yliopistossa:

  • Veronika Gorova: Nasal microbiome alterations in Alzheimer’s disease, 10.000 €, väitöskirja
  • Heli Järvinen: Infektiot Alzheimerin tautia sairastavilla 10.000 €, väitöskirja
  • Nanxiang Jin: New methods to analyze sleep fine structure in Alzheimer’s disease, 6.000 €, muuhun tutkimukseen
  • Kasper Katisko: Otsa-ohimolohkorappeumien uudet ennusteelliset, erotusdiagnostiset ja patofysiologiaa osoittavat kliiniset menetelmät 6.000 €, muuhun tutkimukseen
  • Marjo Karvonen: Child sleep study, 4000 €, muuhun tutkimukseen

Aivosäätiön tiedote

Hae yhteystietoja UEF Connect -palvelusta

Avainsanat