Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

UEF liput lipputangoissa

Kumin tarttumista messinkiin voidaan parantaa lisäaineilla

  • Teknologia ja innovaatiot

Väitös kemian alalta
Väittelijä: MSc Chian Ye Ling
Aika ja paikka: 24.4.2020 klo 12, verkossa https://stream.lifesizecloud.com/extension/1978135/0acf4fc3-c0b8-4f02-bd10-6508ae113fd7

Kumin tarttuminen messinkiin on tärkeä ilmiö monissa käytännön sovelluksissa, kuten ajoneuvojen renkaiden valmistamisessa. Tarttumisilmiön yksityiskohtainen tunteminen on avain kumin ja messingin vuorovaikutuksen parantamiseen.

MSc Chian Ye Lingin väitöskirjassa on tutkittu kumin adsorbaattimallien kiinnittymistä sinkkisulfidin, kuparisulfidin ja sinkkioksidin pinnoille. Tutkimuksessa ovat muuttujina kumin funktionaaliset ryhmät ja lisäaineet, joilla on muutettu messingin pintaominaisuuksia. Tuloksia voidaan käyttää kumi-messinki-vuorovaikutuksen optimointiin käytännön sovelluksissa. 

MSc Chian Ye Lingin kemian alaan kuuluva väitöskirja Atomic-level understanding of the rubber-brass adhesion and the effect of additives (Atomitason tutkimus lisäaineiden vaikutuksesta kumin tarttuvuuteen messinkiin) tarkastetaan luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Jouni Pursiainen, Oulun yliopisto ja kustoksena professori emeritus Tapani Pakkanen, Itä-Suomen yliopisto.

Lisätietoja: Chian Ye Ling, chian-ye.ling (a) uef.fi

Väitöskirja verkossa https://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-3367-6/