Itä-Suomen yliopiston vakinaistamispolku Tenure Track
Itä-Suomen yliopiston vakinaistamispolku (Tenure Track) tarjoaa parhaille tutkijoille nopeutetun ja henkilökohtaiseen pätevöitymiseen perustuvan etenemisväylän uralla.
Tenure Track on avoin ja tukee parhaiden tutkijoiden urakehitystä. Yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstöllä on varsin laajasti periaatteellinen mahdollisuus päästä vakinaistamispolulle, mutta vakinaistamispolulle käytännössä nostetaan vain rajoitettu joukko parhaiten ansioituneita tutkijoita. Tehtäviä voidaan avata vakinaistamispolun eri tasoille, myös esim. apulaisprofessorin tehtävään.
Opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportainen uramalli
Opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportainen uramalli on Itä-Suomen yliopistossa noudatettava yleinen, koko opetus- ja tutkimushenkilöstöä koskeva tehtävähierarkia ja uralla etenemisväylä. Tutkimuspainotteisten tehtävien uramalli on neliportainen, opetuspainotteisten puolestaan kolmitasoinen. Kaikkiin tehtäviin sisältyy lähtökohtaisesti tutkimusta ja opetusta. Eteneminen uramallin puitteissa perustuu ansioitumiseen. Opettaja- ja tutkijatehtävien täyttäminen voi toteutua julkiseen rekrytointiin perustuvan kilpailun tai asiantuntijamenettelyn kautta.
UEF-tohtorinkoulutuspaikat
Yliopistomme tohtoriohjelmissa on vuosittain haettavana palkallisia tohtorinkoulutuspaikkoja. Yliopiston tohtorinkoulutuspaikoilla työskentelee vuosittain noin 150 väitöskirjatutkijaa. UEF-tohtorinkoulutuspaikoilla olevilla henkilöillä on mahdollisuus keskittyä täysipäiväiseen väitöstutkimuksen tekemiseen. Tavoitteena on tutkinnon suorittaminen neljässä vuodessa päätoimisesti opiskellen.
UEF-tohtorinkoulutuspaikan voivat saada Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkijat, jotka tekevät tohtorintutkintoaan yliopistomme tohtoriohjelmissa. Paikka täytetään enintään neljäksi vuodeksi. UEF-tohtorinkoulutuspaikalla oleva henkilö on väitöskirjatutkijan työsuhteessa Itä-Suomen yliopistoon.
UEF-tohtorinkoulutuspaikkoja voivat hakea sekä Itä-Suomen yliopiston jo kirjoilla olevat väitöskirjatutkijat ja henkilöt, jotka suunnittelevat tekevänsä tohtorintutkintoaan Itä-Suomen yliopistossa.
Hakuaika on keväällä. Lisätietoa ja hakuohjeet Avoimet työpaikat-sivulta.
Työelämätohtorijärjestelmä
Uudella työelämätohtorijärjestelmällä kehitämme tohtorikoulutustamme siten, että valmistuneiden tohtoreidemme osaaminen on laajasti hyödynnettävissä elinkeinoelämässä tai muualla yhteiskunnassa.
Itä-Suomen yliopiston tohtoriohjelmissa työskentelevän väitöskirjatutkijan pääasiallinen tehtävä on väitöstutkimus hyväksytyn tutkimussuunnitelman mukaisesti. Työelämätohtorijärjestelmään valittava väitöskirjatutkija työskentelee kokoaikaisesti ollen samanaikaisesti 50 % työsuhteessa Itä-Suomen yliopistossa ja 50 % toisen työnantajan palveluksessa.
Työelämätohtorijärjestelmän avoimista paikoista ilmoitetaan Avoimet työpaikat -sivulla.
Apurahatutkijana Itä-Suomen yliopistossa
Itä-Suomen yliopiston apurahatutkijalle on tarjolla kaksi erilaista sopimusta riippuen apurahakauden pituudesta.
Alle vuoden mittaisen apurahan saajat voivat tarvittaessa sopia tutkijan toiminnasta yliopistolla. Apurahatutkijasopimuksessa sovitaan tutkijan käyttöön annettavista oikeuksista kuten yliopiston laite- ja tilaresursseista. Apurahatutkijasopimuksella saa käyttöön UEF-käyttäjätunnuksen, joka sisältää esimerkiksi oikeuden O365-ympäristöön, sähköpostiosoitteen, kirjaston käyttöoikeudet, kampuskirjautumisoikeuden ja Moodle -alustan kirjautumisoikeuden.
Vähintään 12 kuukauden mittaisen työskentelyapurahan saajien, joille apurahan on myöntänyt yliopiston ulkopuolinen taho, on mahdollisuus solmia 10 prosentin työsopimus yliopiston kanssa. Osa-aikaisen työsopimuksen myötä apurahatutkija saa tarvittaessa työtilan, tarvittavat työvälineet ml. puhelimen, käyttäjätunnukset yliopiston tietojärjestelmiin ja tutkimustietokantoihin sekä työterveyshuollon ja vakuutusturvan (10 % työsuhteen osalta).
Lue lisää apurahatutkijan asemasta ja eduista opiskelijan Kamu-verkkosivulta.
Yliopistojen palkkausjärjestelmä (YPJ)
Yliopistoissa on käytössä kaksi arviointijärjestelmää, opetus- ja tutkimushenkilöstöön sovellettava arviointijärjestelmä sekä muuhun henkilöstöön (hallinto- ja tukipalvelutehtävät) sovellettava arviointijärjestelmä. Lisäksi yliopiston harjoittelukoulujen opetushenkilöstölle on käytössä erillinen arviointijärjestelmä.
YPJ-järjestelmän mukainen palkka muodostuu tehtävien vaativuuteen perustuvasta tehtäväkohtaisesta palkanosasta (tehtävän vaativuustaso) ja henkilökohtaiseen työsuoritukseen perustuvasta henkilökohtaisesta palkanosasta (henkilön suorituskategoria ja -prosentti). Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi työnantaja voi maksaa vaativuuslisää.
Henkilön tullessa uutena yliopiston palvelukseen maksetaan henkilökohtainen palkanosa sellaisen henkilökohtaisen työsuorituksen ja suoritusprosentin mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan hänen pätevyyttään, työkokemustaan ja aikaisempaa suoriutumistaan. Uusien tehtävien osalta työnantaja tekee myös alustavan arvion tehtävän vaativuustasosta. Uuden tehtävän vaativuustaso arvioidaan ja vahvistetaan työnantajan toimesta työehtosopimuksessa kuvatun arviointimenettelyn mukaisesti viimeistään kuuden kuukauden kuluttua työsuhteen alkamisesta. Lisäksi työntekijä voi pyytää henkilökohtaisen suoriutumisensa arvioinnin suorittamista kuuden kuukauden kuluttua työsuhteen alkamisesta.
Arviointijärjestelmä ja palkanosat on määritelty Yliopistojen yleisessä työehtosopimuksessa. Tutustu työehtosopimukseen.