Itä-Suomen yliopistossa opiskelee noin 2000 kansainvälistä osaajaa. Opiskelijamme eivät ole vain läpikulkumatkalla, vaan selvityksemme mukaan jopa 80 prosenttia heistä haluaa työllistyä ja jäädä asumaan Suomeen. Kansainvälisillä opiskelijoilla on kieli- ja kulttuuriosaamista, josta on hyötyä esimerkiksi kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa toimittaessa.
Kansainvälisen harjoittelijan tai kesätyöläisen rekrytointi on organisaatiolle helppo tapa aloittaa kansainvälistyminen ja samalla tarkastella oman organisaation valmiuksia monikulttuuriseen työyhteisöön. Varma tapa kiinnittää ja valmentaa yrityksen tarpeisiin sopivia osaajia on tarjota opiskelijoillemme opinnäytetyöprojekteja. Sopivan osaajan etsintä kannattaa aloittaa tutustumalla meidän koulutustarjontaamme.
EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman rajoituksia. EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat saavat työskennellä opintoihinsa kuuluvassa harjoittelussa tai opinnäytetyössä kokopäiväisesti ja opintoihin liittymättömässä työssä keskimäärin 30 tuntia viikossa. Viikkotuntimäärä voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Valmistumisen jälkeen henkilö voi hakea oleskelulupaa työnteon tai työnhaun perusteella. Lue lisää kansainvälisten opiskelijoiden työskentelymahdollisuuksista Suomessa Migrin sivuilla.
Kansainvälisen osaajan rekrytoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- Mieti kielitaitoon liittyvät kysymykset etukäteen – mikä on riittävä kielitaso tehtävässä pärjäämiseen? Onko työssä esimerkiksi mahdollista käyttää englantia, mutta samalla oppia suomen kieltä?
- Ilmoitus kannattaa laatia englanniksi ja ilmoittaa selkeästi, mikäli suomen kieli ei ole tehtävään hakemisen edellytys.
- Kannusta eri taustoista tulevia opiskelijoita hakemaan kertomalla ilmoituksessa esimerkiksi, millä tavoin organisaationne pyrkii edistämään monimuotoisuutta tai kansainvälistymistä.
- Muista huomioida monimuotoisuus myös visuaalisesti, mikäli käytät rekrytoinnissa kuvitusta.
- Harkitse myös anonyymin rekrytoinnin mahdollisuutta. Anonyymin rekrytoinnin tarkoituksena on ehkäistä syrjintää rekrytoinnissa ja kiinnittää rekrytoijien huomio ennen kaikkea hakijan osaamiseen ja kyvykkyyteen.
- Lue lisää vinkkejä monimuotoiseen rekrytointiin Työterveyslaitoksen sivuilta: Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa.
Lisätietoja
Ota yhteyttä sähköpostitse: urapalvelut@uef.fi