Biopankkitoiminnalla tarkoitetaan ihmisistä peräisin olevien näytteiden, kuten kudosten tai veren, ja niihin liitettävien tietojen ammattimaista ja yhdenmukaista keräämistä ja säilyttämistä, sekä luovuttamista terveyttä edistävään tutkimukseen. Biopankkitoiminnan myötä avautuu mahdollisuus entistä tehokkaampaan sairausriskien tunnistamiseen, räätälöidympään hoitoon ja systeemilääketieteen kehittämiseen.
Suomessa on harvinaisen homogeeninen geeniperimä, mistä on hyötyä lääketieteellisessä tutkimuksessa. Genomitietoa pystytään Suomessa hyödyntämään hyvin myös siksi, että maassa on kattava julkinen terveydenhuolto sekä kaikilla kansalaisilla sosiaaliturvatunnukset. Biopankkinäytteiden arvo perustuu niihin liitettyyn tietoon. Erityispiirteenä Suomessa näytteenantajaan voidaan ottaa yhteyttä uudelleen tämän suostumuksella ja tiedustella halukkuutta lisänäytteiden antamiseen tai osallistumista sellaiseen tutkimukseen, jota biopankkisuostumus ei kata.
Itä-Suomen Biopankki kehittää yhteistoimintamuotoja ja yhteistoiminnan käynnistämistä kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteistyötä tehdään erityisesti alueen toimijoiden, kuten ISLABin, sairaanhoitopiirien, Itä-Suomen yliopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun, Kuopion kaupungin ja yritysten kanssa. KYS-erityisvastuualueella yhteistyötä tehdään lisäksi muun muassa Keski-Suomen Biopankin kanssa.
Itä-Suomen Biopankki on osa kansallista BBMRI.fi- ja eurooppalaista BBMRI-ERIC -infrastruktuuriverkostoa sekä Biopankkien Osuuskunta Suomi FINBB:tä. Se kuuluu myös Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle. Itä-Suomen Biopankki on kirjattu valtakunnalliseen biopankkirekisteriin 30.10.2015. Biopankkisuostumusten ja uusien näytteiden kerääminen alkoi syksyllä 2016. KYS-Kuvantamiskeskuksen kliinisen patologian osaston 250000 näytettä ja niihin liittyvää tietoa on siirretty biopankkiin.
Itä-Suomen Biopankin tehtävänä on edistää terveystieteellistä, biolääketieteellistä, kliinistä, henkilökohtaisen lääketieteen ja niitä niveltävää tutkimusta sekä tautien ennaltaehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon ja vaikuttavuuden kehitystä. Sen tutkimusalueena on tutkimus, jonka tavoite on väestön terveyden edistäminen, tautimekanismeihin vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen, sairauksien ehkäisy sekä väestön hyvinvointia tai terveyttä edistävien tai sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden tai hoitokäytäntöjen kehittäminen. Näytteitä ja niihin liittyviä tietoja luovutetaan biopankin tutkimusalueen projekteihin luovutuspyyntöjen perusteella.
UEF infra; BBMRI (ESFRI tiekartta), hajautettu. Itä-Suomen Biopankki on osa Itä-Suomen yliopiston strategian mukaista translationaalisen syöpätutkimuksen aluetta. Itä-Suomen Biopankki toimii myös FINBB:ssä (Biopankkien osuuskunta Suomi).
Itä-Suomen Biopankki palvelee kotimaisia ja ulkomaisia terveystieteellistä tutkimusta tekeviä organisaatioita, sekä yliopistoja ja muita tutkimuslaitoksia että yrityksiä. Biopankki toimii yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Itä-Suomen sairaanhoitopiirien ja kansallisen biopankkiverkoston BBMRI.fi:n kanssa.
Terveystieteiden tiedekunta sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (PSSHP), Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Sosteri). Biopankki sijoittuu hallinnollisesti PSSHP:n organisaatioon ja on osa kansallista BBMRI.fi- ja eurooppalaista BBMRI-ERIC -infrastruktuuriverkostoa sekä Biopankkien Osuuskunta Suomi FINBB:tä.

