Yleislääketieteen erityiskoulutus
- Päivämäärä:
- -
- Ilmoittautumisaika:
- -
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto-opetus
- Hinta:
- -
Yleislääketieteen erityiskoulutuksen tavoitteena on perehdyttää koulutuksessa oleva lääkäri perusterveydenhuollossa toimivan lääkärin tehtäviin, terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään sekä yhteistyöhön terveydenhuollon ja sosiaalihuollon alalla toimivan henkilöstön kanssa.
Eri toiminta-alueisiin tutustumisen lisäksi koulutuksessa oleva lääkäri saa kuvan potilaan kokonaishoidosta, hoidon porrastuksesta ja hoitoa tukevista konsultaatiomahdollisuuksista sekä lääkärintyön kliinisestä hallinnasta. Lisäksi kokemuksen saaminen moniammatillisesta tiimityöstä ja tiimin johtamisesta osana nykyaikaista työyhteisöä kuuluu koulutusvaiheen sisältöihin.
Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan unionin muissa jäsenvaltioissa kuin Suomessa.
Opinnot ja hakeminen
Yleislääketieteen erityiskoulutukseen kuuluu:
- vähintään yhdeksän (9) kuukautta terveyskeskuskoulutusta koulutusyksikön hyväksymässä terveyskeskuksessa
- vähintään kuusi (6) kuukautta sairaalakoulutusta erikoislääkärikoulutukseen hyväksytyssä sairaalassa
- enintään kuusi (6) kuukautta muuta koulutusta yleislääkärin tehtäviin suuntautuvassa julkisen tai yksityisen terveydenhuollon laitoksessa tai yksikössä
- terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään perehdyttävä teoreettinen koulutus (16 tuntia)
Koulutuksen laajuus on 2 vuotta. Mikäli lääkärin tutkinto on suoritettu muualla kuin Suomessa (tai Belgiassa) yleislääketieteen erityiskoulutuksen laajuus on 3 vuotta.
Opinto-oikeus yleislääketieteen erityiskoulutukseen myönnetään kuudeksi (6) vuodeksi.

YEK-opinto-oikeutta haetaan siitä yliopistosta, missä lääketieteen lisensiaatin tutkinto on suoritettu. Ulkomailla lääkärin tutkinnon suorittaneet voivat valita, mihin yliopistoon hakevat. Yleislääketieteen erityskoulutuksen voi halutessaan suorittaa samanaikaisesti erikoislääkärikoulutuksen kanssa.
Suomessa LL-tutkinnon suorittaneiden hakemuksen liitteenä tulee olla Valviran myöntämä oikeus harjoittaa lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä toistaiseksi. Ulkomailla lääkärin koulutuksen suorittaneiden tulee liittää hakemukseen kopio henkilöllisyystodistuksesta /passista. Lisäksi mikäli lääkärin tutkinto on suoritettu muualla kuin Suomessa ja henkilön aiemman koulusivistyksen (perusopetus, toisen asteen tutkinto, korkeakoulututkinto) kieli ei ole ollut Suomi, hakemuksen liitteeksi täytyy toimittaa myös todistus kielitaidosta. Suomen kielen taidon voi todistaa myös suorittamalla Opetushallituksen yleisestä kielitutkinnon (YKI) vähintään tasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa tai Valtionhallinnon kielitutkinnon vähintään arvosanalla hyvät taidot kaikista osakokeista. Kielitutkinnoista voit lukea lisää Opetushallituksen sivuilta.
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kun hakemus on hyväksytty, hakija saa opinto-oikeuden myöntökirjeen ja lisätietoa koulutuksen suorittamisesta postitse.
- Hakemus yleislääketieteen erityiskoulutukseen (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Terveyskeskuskoulutus suoritetaan yliopiston hyväksymissä terveyskeskuksissa, jotka täyttävät koulutussopimuksessa määritellyt laatukriteerit. Kunkin yliopiston yleislääketieteen oppiala solmii koulutussopimukset omalla vastuualueellaan. Alueen ulkopuolisesta terveyskeskuksesta voidaan hyväksyä koulutusta, mikäli se on jonkin erikoislääkärikoulutusta tarjoavan yliopiston hyväksymä koulutuspaikka. Jaksoon kuuluu käytännön koulutuksena vähintään yhdeksän kuukautta työtä koulutusterveyskeskuksessa suorassa työsuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään. Koulutuspaikalle asetetut kriteerit löytyvät yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opinto-oppaasta.
Terveyskeskuskoulutuksen aikana koulutettava perehtyy monipuolisesti vähintään neljään terveyskeskuksen toiminta-alueeseen kuten ajanvarausvastaanottoon (vähintään 3 kk), päivystykseen, lasten- tai äitiysneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon, vuodeosastotoimintaan, mielenterveystyöhön tai ikäihmisille kohdennettuihin palveluihin. Perusterveydenhuollon päivystystä ja vuodeosastotoimintaa hyväksytään koulutuspaikkavaatimusten täyttyessä yhteensä korkeintaan 3 kk.
Terveyskeskusjakso arvioidaan e-lomakkeella kaikista vähintään 3 kuukauden kestoisista terveyskeskusjaksoista niiden suorittamisen jälkeen. Sähköisen arvioinnin vahvistussivu tulostetaan, allekirjoitetaan ja palautetaan koulutusyksikköön todistusta haettaessa.
Terveyskeskusjakson aikana tarvittavia tietoja ja lomakkeita
- Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) opinto-opas
- Koulutuspaikat (ks. taulukosta Yleislääketiede / YEK)
- Listaus kaikista maan hyväksytyistä koulutusterveyskeskuksista
- Lokikirja
- Koulutustodistus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
- Selvitys aikaisemmista koulutuspaikoista ja koulutuskuukausista
- Sähköinen arviointilomake
Koulutukseen sisältyvän vähintään kuuden kuukauden sairaalajakson voi suorittaa koulutussairaaloissa, jotka on hyväksytty erikoislääkärikoulutuksen koulutuspaikoiksi. Itä-Suomen yliopisto solmii erikoislääkärikoulutuksen koulutuspaikkasopimukset pääsääntöisesti oman ERVA-alueensa toimipaikkojen kanssa. Alueen ulkopuolella olevasta toimipaikasta voidaan hyväksyä koulutusta, mikäli se on jonkin muun erikoislääkärikoulutusta tarjoavan yliopiston hyväksymä koulutuspaikka (ks. muiden yliopistojen hyväksymät koulutuspaikat kunkin omilta verkkosivuilta). Koulutuksessa olevan lääkärin koulutusta ohjaa ja seuraa nimetty ohjaaja myös sairaalajakson ajan.
Koulutuksesta enintään 6 kuukautta voi olla työtä muussa yliopiston hyväksymässä yleislääkärin tehtäviin suuntautuvassa julkisen tai yksityisen terveydenhuollon toimipaikassa. 1.8.2020 jälkeen alkavia työjaksoja voidaan hyväksyä vain sellaisesta toimipaikasta, jolla on voimassa oleva koulutussopimus yliopiston kanssa. Muun työkokemuksen hyväksyminen edellyttää nimettyä ohjaajaa, ohjausta ja osallistumista toimipaikkakoulutukseen. Muuhun työkokemukseen voidaan oppiaineen vastuuhenkilön päätöksellä hyväksyä myös muuta koulutuskokonaisuuteen sopivaa työkokemusta esim. lääketieteellinen tutkimustyö.
Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturvajärjestelmä -koulutus (16 t) järjestetään Itä-Suomen yliopistossa kerran vuodessa. Koulutukseen kuuluu verkkokurssi ja kaksi lähiopetuspäivää, jotka pidetään loppukeväästä.
Verkkokurssi alkaa noin seitsemän viikkoa ennen lähipäiviä. Aiheita on yhteensä viisi, joihin liittyy tehtäviä ja keskustelua. Tehtävät tehdään niille varattuna, etukäteen ilmoitettuna ajanjaksona. Yhtä tehtävää kohden on varattu aikaa 5-6 pv, muina aikoina tehtäväalue on suljettu. Tehtäväalueella vastataan kysymyksiin ja keskustellaan aiheesta muiden kanssa. On tärkeää pysyä aikataulussa, jotta jokaisesta tehtävästä saa merkinnän. Kun kaikki tehtävät on suoritettu, voi kurssin päätteeksi tulostaa itselleen todistuksen suoritetusta verkkokurssista.
Verkkokurssi ja lähiopetuspäivät ovat kokonaisuus, joita ei voi tehdä erikseen.
Lähiopetuspäivien ohjelma ja ilmoittautumislinkki koulutukseen tulevat tälle sivulle alkuvuodesta.
Kun kaikki YEK-koulutukseen kuuluvat suoritukset on tehty, koulutettava hakee todistusta siitä yliopistosta jossa on kirjoilla, huolimatta siitä, minkä yliopiston vastuualueella käytännön koulutus tai teoreettinen koulutus on suoritettu.
Hakemukseen on liitettävä
- Kopiot palvelu/työtodistuksista
- Koulutustodistukset kaikista tk-jaksoista
- Lokikirjan taulukko 1. Terveyskeskusjaksoni tavoitteet ja toteutuminen
- Vahvistus tk-jakson sähköisestä arvioinnista (kaikista vähintään 3 kk kestäneistä tk-jaksoista)
- Todistukset teoreettisesta koulutuksesta (verkkokurssi + lähiopetuspäivät)
Henkilöstö- tai palkkatoimiston antamassa palvelutodistuksessa on oltava maininta työjaksosta, viikkotuntimäärästä sekä kaikista palkattomista ja palkallisista poissaoloista, taikka maininta, ettei mitään poissaoloja ole ollut.
Hakemus lähetetään sähköpostin liitteenä osoitteeseen yek@uef.fi tai hakemuksessa mainittuun osoitteeseen. Hakemuksen ja liitteiden tulee olla hyvälaatuisia pdf-tiedostoja (ei valokuvia).
- Yleislääketieteen erityiskoulutuksen todistushakemus (pdf-lomake / täytettävä word-lomake)
Lisätietoja koulutuksesta
Yleislääketieteen erityiskoulutuksesta vastaa yleislääketieteen oppiaine. Koulutusta koskevat kyselyt ja tiedustelut pyydetään lähettämään osoitteeseen yek@uef.fi.


